Biztosan a te ismeretségi körödben is vannak olyan tartós kapcsolatban élő párok, akik nagyon szépen mutatnak együtt, kívülről egy mintacsalád hatását keltik, de amikor valaki mélyebben ismeri őket, akkor kiderül, hogy alig vagy egyáltalán nem szeretkeznek.

Miért nem szexelnek a párok?

Mármint bizonyos párok. Azt tudtad, hogy a kutatások szerint, a tartós kapcsolatban egy átlagos együttlét maximum 5 percig tart és a gyakorsiságát tekintve, kb. heti egyszer kerül rá sor? Eme aggasztó statisztika mögött számos ok húzódik. Nézzünk néhányat:

1, Energiaszint csökkenése (egyik vagy mindkét felet terhelik a napi feladatok, a visszatöltődésre nem marad lehetőség és este, mire összebújhatnának, már nincs energiájuk, amit az előjátékba, hangulatba fektethetnének.)

2, Szülőségben feloldódás (több gyermekes anyuka klienseim szokták mondani, hogy a szerepek váltása nem könnyű számukra. Egyik pillanatban még szoptatnak, pelenkáznak, altatnak, a másik pillanatban már az anyaság szerepéből kibújt, csábító nőnek kellene lenniük. A konfliktus elkerülése érdekében inkább kerülik a helyzetet is.)

3, Apró szurkálódások a mindennapokban (a pozitív gesztusok hiánya, az egymásnak beszólogatás csökkenti az intim helyzetre vágyakozást. Igen, akkor is, ha csak vicc volt.)

4, Rossz szexuális élmény (a nők gyakran szeretkeznek a párjukkal akkor is, ha épp nincs kedvük. Ebben az esetben nem találják élvezetesnek az együttlétet és emiatt egy idő után nem is szeretnének ilyen helyzetbe kerülni a párjukkal.)

5, Testkép probléma (ha valaki elégedetlen a testével, csökken az önbizalma, kerüli a meztelenséggel járó helyzetet).

6, Ha a férfi csak akkor bújik a nőhöz, ha szeretkezni akar vele (a mindennapos cirógatások, előjátéknak is beillő gesztusok elmaradása, vagy azok csak akcióhoz kötődő megléte a nőkben távolodást indíthat el).

7, Nehéz élethelyzet az egyik félnél, ami nyomott hangulattal, rossz hangulattal jár.

8, Hűtlenség utáni bizalomvesztés vagy ha a hűtlen fél még szerelmes a szeretőjébe (ezt nem is szükséges magyarázni).

9, Elhanyagoltság, tespedtség (ez mindkét fél számára előnytelen, annak is, aki elhanyagolt és annak is, aki a párját látja elhanyagoltnak).

10, Megszokás (ha nincs változatosság, felpezsdítő közös programok, újdonság a kapcsolatban).

Ez a lista nem teljes, természetesen ezen kívül is lehetnek fizikai vagy lelki okok, amelyek az adott személy korábbi sérüléseiből vagy esetlegesen betegségéből fakadnak. A tartós kapcsolatokban “normális” jelenség, hogy a kezdeti fellángolás után, a közös MI kiépítése után a fenntartási szakasz ellaposodik, kevésbé lelkesednek egymás iránt a felek.

Ilyen esetben a felismerést követően a kommunikáció segít elindulni a változás útján. Megfogalmazni, hogy kinek mi nem jó, és hogyan lenne számára jobb a helyzet, mit kell mindkettejüknek tenniük azért, hogy újra kívánni tudják egymást. Nem minden esetben tudják higgadtan, hibáztatás nélkül megbeszélni egymással a felek, ilyenkor jól jön egy szakember segítségét kérni, mégha kínos is a téma, hiszen a segítő szakemberek feladata sosem az ítélkezés, hanem a megoldáshoz segíteni a párt.

Ha ismersz olyat, akinek segíthet ez a cikk elindulni a változás útján, küldd tovább ezt az írást. Ha a párod figyelmét szeretnéd felhívni, mert valamelyik pont illik rátok, akkor továbbítsd számára ezt a cikket.

Minden jót kívánok,

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner

Borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!