elettip3.jpgA digitális eszközökkel tarkított világban hajlamos az ember úgy sodródni az árral, hogy közben úgy érzi, az élet elrobog mellette.  Bármennyire is rohan a világ, nekünk nem kell feltétlenül mindig ugyanazzal a sebességgel részt venni benne. A saját életünkért mi vagyunk a felelősek, és rajtunk múlik, hogy a pillanatokat tudatosan éljük-e meg, megfigyeljük-e a környezetünket, jegyezzük-e a bennünket ért jó dolgokat.

Az alábbiakban olyan technikákról olvashatunk, amelyek beépítésével az életünk rendezettebbé és tudatosabbá válik.

  1. Reggel ne azonnal pattanjunk ki az ágyból, ne nyúljunk egyből a Facebook vagy a hírportálok után, hanem soroljunk fel néhány dolgot, amiért hálásak vagyunk (egészség, munka, kapcsolatok… stb.), és tervezzük meg az optimális napunkat.
  2. Miközben fogat mosunk, igazítjuk a hajunkat, vagy bármi más okból kifolyólag a tükör előtt állunk, dicsérjük meg magunkat, mondjuk ki hangosan: „szeretlek.” Eleinte talán nehezen fog menni, de minél jobban megbékélünk magunkkal, annál gördülékenyebb lesz.
  3. Napközben figyeljük a gondolatainkat! Ha panaszkodunk, vagy negatív megjegyzéseket teszünk másra, figyelmeztessük magunkat, és fordítsuk át pozitív kijelentésekké.
  4. Dicsérjünk meg valaki mást! Jó ötlet az is, ha minden embernek tudunk valami dicséretet, bókot mondani, akivel csak beszélgetünk, vagy legalább egy őszinte mosolyt adjunk nekik. Ez a cselekedet bennünket és őt is emeli.
  5. Étkezések alkalmával ne vegyük elő a mobilunkat, se a laptopunkat! Ne legyen sem e-mail ellenőrzés, és ne nézzük a kedvenc sorozatunkat sem. Figyeljünk az étkezésre, az ízekre, illatokra.
  6. Figyeljünk a napi testmozgásra! Nem feltétlenül kell minden napunkat az edzőteremben tölteni, már az is hasznos, ha bekapcsoljuk otthon a kedvenc zenénket és táncra perdülünk. 10 zeneszám már kellően megalapozza a kedvünket, és felpezsdíti a testünket.
  7. Bátran ismerkedjünk, próbáljunk ki valami új dolgot, legalább hetente egyszer! Legyen az idegen nyelven történő filmnézés, egy új hobbi kipróbálása.
  8. Engedjünk a bennünk élő gyermeknek! Játsszunk, társasjátékozzunk, labdázzunk, ugrókötelezzünk! Nézzünk rajzfilmet!
  9. Álljunk meg, és csodáljuk meg a természet nagyszerű teremtményeit! Becsüljük nagyra az állatokat, a növényeket. Szagoljuk meg a virágot, csodáljuk meg szépségét.
  10. Olvassunk rendszeresen! Mindig legyen egy könyv az éjjeliszekrényünkön, ha lehet, papír alapon, és olvassunk belőle minden nap legalább egy keveset.

További önbizalom-növelő, párkapcsolat-javító cikkekért kattints a blogra!

Laskai Nelli
életöröm tréner (UC Berkeley), házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című gyakorlati életmódkönyv szerzője

Hallgasd meg a podcast adásokat is!