Számos sorsot megismertem az elmúlt tíz évben. A párkapcsolati tanácsadás és az egyéni beszélgetések alkalmával kivétel nélkül, minden ember sorsa megérintett.

Amikor leül velem szembe a kliensem, vagy a pár, akkor én nem csak az embert látom, aki mond, amit mond, tesz, vagy nem tesz, hanem a lelket is. A lelket, aki szabadabb, szeretetteljesebb, szárnyalóbb életet akar élni, és ezért olykor konfrontálódik a berögződésekkel, a tanult viselkedés formákkal és létrejön a káosz.

Bármit is mond a kliens, nem ítélem meg, mert átérzem, hogy milyen az, amikor valaki szeretetlenségben él, és keresi az utat. Tudom, hogy milyen nehéz az, amikor valaki kételyek között él, hogy jó-e az út, amit választott. Átérzem, hogy milyen az, amikor a szeretői viszony könnyedsége, a szerelem mámorító érzése és a megszokott, megfásult házasság között vergődik valaki. És feltárul az ok-okozati összefüggés is, ami megmagyaráza, hogy éppen most mi zajlik és miért az.

A párkapcsolati tanácsadás

A párkapcsolati tanácsadói munkám során nem csak arra figyelek, amit mondanak az ügyfelek, hanem arra is, ahogy mondják, illetve, ha párban jönnek, akkor azt is, hogy miként reagál a hallottakra a másik fél. Elgondolkodik? Meglepődik? Leértékeli a párja érzését? Mit üzen a tekintete? A testtartása? Egy tekintet sok mindent elárul az aktuális lelkiállapotról, és akikkel dolgozom, a legtöbb esetben szomorúan érkeznek hozzám, és kiutat keresnek.

A címben azt ígértem, hogy elmondom, mi az a három dolog, ami képes elszomorítani a munkám során.

1, Amikor olyan mély gyermekkori sérülést okoztak a szülők, hogy a kliens sérülései felnőtt korban is erős korlátként határolják be az ügyfelet.

2, Amikor az önvédelem, az önérvényesítés, az örökölt sors vagy a tanult viselkedési formák annyira meghatározóak egy kliens működésében, hogy a félelem, vagy az információhiány, ami mögötte húzódik, lecsap mindenkire körülötte, és ezzel akár egy teljes család nyomorodik meg.

3, Amikor kisgyermekes családok szakadnak szét azért, mert a párok évek óta halogatják a tanácsadásra jelentkezést, és így egyre csak növelik, konzerválják a távolságot, mígnem mindennapossá válik a sérülés okozása, és már nem bírnak közös fedél alatt meglenni. És ott állnak szomorúan a gyerekek, mit sem értve, az általuk szeretett és nagyra tartott szüleik körében. Hol itt, hol ott fognak lakni, törik a bizalom, veszik a hit, és a Miért akarnak válni? kérdésre az a válasz, hogy mert nincs szex. És igen. A szexuális élmény tényleg fontos kapcsolódási pont a párkapcsolatban, de a szex csak ritkán jelent valóban csak szexet, mert van egy mögöttes jelentés, szimbólum, ami sokkal fontosabb az adott egyén számára, mint a felszínen tapasztalható közösülés.

Párkapcsolati tanács fiataloknak

Amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen párkapcsolati tippet adnék fiatalok számára, akkor ez a három gondolat szokott elsőként az eszembe jutni:

1, Mihamarabb tanuljátok meg a békés kommunikáció technikáját

2, A szeretet önmagában nem lesz elég a kapcsolat hosszú távú fenntartásához. A bizalom, a csapatjáték, a tisztelet elengedhetetlen a szeretet mellett.

3, Menj önismereti foglalkozásra – ezzel nő az esélyed a válás elkerülésére.

Szeretem a munkámat, mert a nehéz kiindulási helyzetből átfejlődni egy fenntartható, normalizált helyzetbe az jó dolog. Gyakran azt kívánom, hogy bárcsak már óvodás kortól kezdve foglalkozhatnánk a kommunikáció, a társas kapcsolatok, az önismeret, az önbizalom témakörével, de minimum akkor, amikor a megismerkedés folytatásaként összeköltöznek a párok.

Kép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!