A tartós kapcsolatokban, miután megtelt a sérelem batyuk mindkét félnél, elképzelhető, hogy felvetődik a gondolat, hogy vajon nem lennének-e boldogabbak a felek, ha nyitott kapcsolatban élnének. Noha az ilyen gondolatokat nem mindig követi valóban a párkapcsolati kapunyitás, azért vannak párok, akik ezzel próbálnak enyhíteni a hiányérzetükön, vagy élhetőbbé tenni a mindennapjaikat, esetleg épp így akarják elkerülni a válást.

Jó a nyitott házasság?

Több olyan párral beszélgettem már, akik e párkapcsolati forma vagy életforma szerint éltek. Érdekes volt hallgatni a tapasztalataikat. Engem az foglalkoztatott igazán, hogy mi tartja egymás mellett őket, ha nem vágynak a kizárólagosságra. Mi lehet egy ilyen kapcsolat előnye és hátránya?

Ezeket a válaszokat kaptam:

„Az előnye, hogy nem kell a válás visszavonhatatlan döntését meghozni, nem kell osztozni a vagyonon, és ki tudja, lehet, hogy eljön a pillanat, amikor egymásba szeretünk újra. Kár lenne elpuskázni a lehetőséget azzal, hogy elválunk, és mindkettőnknek lesz új párkapcsolata már addigra. A hátránya az, hogy néha belefutunk abba, hogy egyikünk látja, ahogy a másikunk készülődik. Olyan igazi féltékenységet sosem éreztünk, de azért néha furcsa ezt látni, meg azt, hogy más valaki mellett érzi olyan boldognak magát, mint velem volt régen. De mivel én is megyek más valakihez, így gyorsan átlendülök ezen.”

„A feleségem akarta kipróbálni a nyitott házasságot. Leült velem egyik este, és elmondta, hogy más férfira vágyik, de nem akar elveszíteni. A beszélgetés után néhányszor még próbáltam lebeszélni erről, és egymás felé fordulni inkább, de be kellett látnom, hogy erővel nem tudom magam mellett tartani. Úgy éreztem, ez az egyetlen módja, hogy kipörgesse magát szexuálisan. Csak annyit kértem tőle, hogy akkor intézze, amikor a gyerekek iskolában vannak, hogy legalább nekik ne kelljen hazudni.”

„Egy évet éltünk nyitott házasságban a férjemmel. Nekem nem ment túl jól, hogy ne akarjam birtokolni őt, ne akarjam, hogy csak én létezzek számára, de úgy éreztem, ha ezt nem engedem meg, akkor elveszítem őt. Fájt, mert számomra a nyitás azt jelentette, hogy nem szeret igazán. Azt a szabályt betartotta, ami számomra a legfontosabb volt, ez pedig, hogy mindig én legyek az első, ha szükségem van rá, ne menjen el máshoz. Félévig nekem nem volt senkim, utána én is ki akartam próbálni, hogy milyen ha engedek valaki csábításának. Eleinte izgalmas volt, utána belefáradtam abba a kettősségbe, amiben éltem. Örülök, hogy vége ennek az időszaknak, mégis csak az a legjobb, hogy egymásnak okozunk örömet.”

Beleegyezzek a nyitott házasságba?

Azt tapasztalom, hogy a megegyezést követően egy ideig tudják működtetni ezt a kapcsolati formát, de a végtelenségig ez sem húzható el, előbb-utóbb valakinél valami hiány megint felüti a fejét…

Ha boldogtalannak érzed magad, ha belefásultál a mindennapokba, és szeretnél elindulni a változás útján, három módon tudok neked segíteni:


1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok


Kívánom, hogy mihamarabb rendeződjön az életed!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!