Sok ember záródik be a saját börtönébe. Félnek kilépni a komfortzónájukból, félnek felelősségteljes döntést hozni, sőt, egyáltalán dönteni, és vállalni annak a következményét. Ennek következtében rendszeresen azon a pályán mozognak, amit már ismernek, így viszont a vágyott új élményeiket nem tapasztalhatják meg.

„De nem merem…”

Akinek nincs kellő önbizalma, az gátolja önmagát. Van, aki nem mer másokkal beszélni, mások előtt beszédet mondani, vagy új dolgokat kipróbálni, és ezáltal szinte ugyanazokat a napokat éli folyamatosan. Ami alapvetően nem baj, csak jelzésértékű, ha az ember mindeközben boldogtalannak érzi magát a saját életében.

Az utóbbi években divatos lett a „Lépj ki a komfortzónádból!” biztatás, de mielőtt közhelynek titulálnánk, érdemes rápillantani a cselekvés hozadékára.

Mi kell ahhoz, hogy bízz magadban?

Amikor bízunk másban, akkor van egy hitünk abban, hogy bármilyen probléma is kerül elé, vagy elénk, ő meg fogja oldani. Biztonságban érezzük magunkat mellette, nem szorongunk, egy kicsit távolabb kerülünk a problémától, nem temet maga alá. A múltbéli tapasztalásunkra építve azt gondoljuk, hogy ő képes arra, hogy megoldja a felmerülő problémát.

Amikor magunkban bízunk, akkor tudjuk, hogy bármi probléma is adódik azzal, amit éppen teszünk, meglesz a megoldása. Ha nem is mi fogjuk megoldani, de legalább tudjuk, hogy kihez forduljunk. Nem érezzük sarokba szorítva magunkat. Nem szégyenkezünk ilyenkor magunk miatt, nem semmisülünk meg attól, ha valami nem sikerül, hanem jól érezzük magunkat a bőrünkben, mert tudjuk, nem csak erősségeink, hanem hiányosságaink is vannak, hiszen emberek vagyunk.  Még talán büszkék is vagyunk arra, amit elértünk. Nem másokhoz hasonlítva, hanem a saját utunk összességét tekintve, ahonnan jöttünk, amilyen képességekkel rendelkezünk, egészen jól állunk a fejlődésben.

1, Tegyél meg olyan dolgokat, amelyek a komfortzónádon kívül esnek, mert ez szélesíteni fogja a mozgásteredet, és jobban fogod érezni magad tőle. Az önbizalmunkat nem könnyű otthon, a fotelből, online profil mögül erősíteni. A „félelmetes” helyzetekbe történő beleállásunk fog egyre több tapasztalatot, élményt biztosítani számunkra, amiből építkezni tudunk a későbbiek folyamán.

2, Nézd át az eddigi eredményeidet, és elemezd ki, hogy mennyi munkád volt benne. Milyen nehézségeket győztél le, milyen képességeidet, tehetségedet használtad fel az eredmény érdekében. Nyugodtan büszke lehetsz magadra, hogy döntéseket hoztál, és belementél egy-egy új szituációba.

3,  Vállald magad. Vállald az érzéseidet, gondolataidat, a világodat. Fejlődő lények vagyunk. Most épp ott tartunk, ahol az addigi döntéseink, bátorságunk kapcsán állni tudunk. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy azzal, ha több tapasztalatot szerzünk a világból, változni fog a világnézetünk, az, hogy mit gondolunk magunkról, a világban betöltött szerepünkről. Merj változni.

+1: Jótékonykodj. Azzal, ha visszaadsz a világnak, más ember számára teszed könnyebbé a napot, emelni fog az önbizalmadon, önbecsüléseden.

Ha szeretnéd rendbe tenni az életedet, rálátni a problémáidra és elkezdeni dolgozni egy boldogabb élet érdekében, keress bizalommal. Segítek Neked is. Kattints ide a részletekért.

Örömteli napot kívánok,

Laskai Nelli

életöröm tréner, házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!