Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

A tartós párkapcsolatokban a hálószoba fontos helyszínné válik. Az egész napos rohanás, gyereknevelés, házimunka és a munkahelyi tennivalók után a hálószobába az, ahol végre megnyugodhat az ember, ahol önmaga lehet. Ez a szoba az, amelyik a házaspár örömforrásának, egymásból töltődésének helyszíne lehet.

Miért változik az örömteli sóhajok szobája csalódott sóhajok szobájává?

Három kliensem válaszát hoztam el ma. (A neveket megváltoztattam.)

Kati (38) – több segítség kellene a férjemtől

„Lacival 12 éve vagyunk házasok, két kisgyermekünket neveljük. Mikor megismerkedtünk, csodás volt a szexuális életünk. Nem volt olyan nap, hogy valamilyen formában ne érjünk egymáshoz. Most már csak havonta egyszer bújunk össze, akkor is inkább a kötelességtudat vezet engem. A férjem azt gondolja, frigid lettem és azért nem akarok vele lefeküdni. Valójában szeretem a szexet, szeretnék feltöltődni belőle. De nekem ehhez az kell, hogy a mindennapokban megadja Laci azt, amire vágyom. Nem segíti a mindennapjaimat abban a formában, ahogy nekem szükségem lenne rá. Egyedül hagy a tennivalókkal, de azt elvárja, hogy elcsábítsam estére. Fáradt vagyok, és haragszom rá. Egyszerűen nem jut eszembe soha, hogy de jó, este végre egymás mellé fekszünk.”

Annamari (44) – nem szól rólam a szex a házasságomban

„Péterrel már a kapcsolatunk elején sem volt felhőtlen a szexuális életünk. A ritmusunk már akkor sem egyezett. Péter sietett a dologgal, bárhol-bármikor képes volt jelét adni annak, hogy szexelni szeretne. Én már akkor is a minőség a mennyiség helyett elvét vallottam. A gyerekünk születése után még kevesebb időnk volt a bárhol-bármikor pár perces jelenetre. Rendszeresen visszautasítottam, ezért másnál találta meg a vágyainak kielégítését. Most már nem csak, hogy azt érzem, az én vágyaim nem fontosak, de most már a személyem ellen is támadás történt. Hiába mondtam, hogy ne váljunk el, mert nem akarok elvált nő lenni egy gyerekkel, de még nem sikerült ezen a területen változtatnia a hozzám állásán. Nem tudom megbeszélni sem vele ezt, mert azonnal összeveszünk, ha a megcsalás vagy az én szexuális elvárásom a téma.”

Petra (40) – a társam elhagyta magát, nem kívánom őt

„Gáborral nagyon jól passzolunk az élet minden területén, kivéve a hálószobát. A megszokott életritmusunk biztonságot ad nekem. A gyerekekkel szépen bánik, a házimunkába is besegít. Nem panaszkodhatom. De nem kívánom, mert elhagyta magát. Régen sportolt, ma már nem. Régen tájékozott volt a világ dolgaiban, társasági ember volt, ma már otthonülő lett. A szexualitásban sem hajlandó újdonságot behozni, csak a megszokott menetrendhez ragaszkodik. 15 éve együtt vagyunk. Én megváltoztam az elmúlt években, de valahányszor mondok neki ezzel kapcsolatban valamit, mindig sértődés a vége. Úgy érzem, nem elégedett önmagával, befordult teljesen, a pasi energiát elengedte. Nem bókol, nem udvarol, nem érezteti velem, hogy nő vagyok. Anyának szólít, mint a gyerekek. Borzasztóan zavaró nekem. Nem azt érzem, hogy a férjem, hanem mintha egy illemtudó gyerekem lenne.”

A szex eltűnése a párkapcsolat kopottságát jelzi?

A beszámolók alapján látszik, hogy a szexuális élet minősége a kapcsolat minőségét is mutatja. Mennyire figyelmesek egymáshoz a felek, mennyire figyelnek arra, hogy kinek mi az igénye a vágy felkeléséhez. A szexuális érdeklődés időről időre változik, ez önmagában nem jelent problémát, hiszen minden élethelyzet változtat az emberen. A lényeg az utánkövetésen van.

Őszinte kommunikáció – jobb szex?

A kommunikáció javítása a szexuális élet javítását is képes eredményezni, hiszen, ha megfelelő tér és befogadó környezet van arra, hogy a felek feltárhassák önmagukat, az érzéseiket, félelmeiket, vágyaikat, akkor egymást jobban ismerve egyszerűbb felkelteni a szexuális vágyat is. A feleknek tudni kell beszélni arról, hogy mi okoz fájdalmat, és mi örömöt. Mi az, ami a vágy kialakulását segíti, és mi az, ami eltaszítja azt. Ha a kommunikáció elégtelen ezen a téren (is), akkor a kapcsolati elégedetlenség kiüresedett hálószobát fog eredményezni.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Kattints a képre a részletekért! 🙂

Ajánlott cikkek