Napjainkban nem nagy mutatvány lelkileg leamortizálódni, és lejutni a gödör aljára. Ha Te most éppen egy ilyen időszakban vagy, akkor tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül. Mindannyian átéltük már ezt a szakaszt és ha az élet törvényeiből indulunk ki, akkor vélhetően leszünk is még mélyponton.

A kérdés tehát nem az, hogy miért visel meg bennünket mindaz, ami bennünk, vagy körülöttünk történik, hanem hogy miként tudunk kimászni belőle. A cél számomra nem az, hogy ne csüggedjek vagy keseredjek el olykor, mert szerintem ez lehetetlen és sokszor elengedhetetlen a belőle fakadó tapasztalás a fejlődésünkhöz, hanem az a cél, hogy a legrövidebb idő alatt újra megtaláljuk a lelki egyensúlyunkat.

Sok mindent tehetünk, és nyilván az a lényeg, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, technikákat, amelyek a mi személyiségünkhöz, pszichés állapotunkhoz megfelelő. Nem minden gyakorlat válik be mindenkinek, de mindenkinek van legalább egy olyan dolog, ami segíteni tud helyre billenni.

Akkor nézzünk most 3 gyakorlatot, amit érdemes kipróbálni, hogy fellélegezhessen a lelked és könnyebben tudd venni az akadályokat.

1, Meditáció

A meditáció hatékonysága nem csak a lélek, de a testi jóllétünket is támogatja. Fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő hatású, és valóban vitalizálja a testünket, lelkünket. Ebből választhatsz vezetett meditációt, vagy csak egy kellemes, halk, instrumentális zenére történő gondolat és testlazítást.

2, Mindfulness gyakorlatok

Ezt a technikát is érdemes lenne már óvodás kortól megtanulni, mert segít a jelenben maradni, kilépni a negatív spirálból. Választhatsz mindfulness evést, zuhanyzást, sétát, bármit. Ez a technika attól olyan csodálatos, hogy akár a tömegközlekedési eszközökön is alkalmazhatod.

3, Mozgás megerősítésekkel

A pozitív belső monológnak nagy szerepe van a hangulatunkat illetően. Ha azt narráljuk folyamatosan, hogy mi nem jó, az ahhoz passzoló érzelmi világot fogjuk megélni. Ha nem a negatív dolgokat soroljuk, hanem a pozitív részletekre figyelünk, akkor az annak megfelelő érzelmi állapot lesz a jelenben uralkodó hangulatunk. A testmozgás segít a stresszoldásban, és ha mellé még megerősítjük a magunkról és a világunkról alkotott nézeteinket, akkor együtt igazán hatékony eszközzé válik számunkra. Ami még emellett a technika mellett szól, az az, hogy bárhol, bármikor bevethető.

(A technikákról, és egyéb, más stresszoldó, lelekemelő technikákról a Helló, Élet! programban kapsz részletes segítséget. Ez az online, saját ütemben végezhető program 5 modult tartalmaz: önbizalom, kommunikáció, párkapcsolat, célok, relaxáció.)

Érdemes szem előtt tartani, hogy a gödör aljáról kis lépésekkel szoktunk tudni kijönni, és csak ritkán tudunk akkorát ugrani, hogy azonnal kikerüljünk a mélypontról. Azonban minden jó irányba tett lépés hasznos és bennünket szolgál. Ami még lényeges, hogy bár azonnal is tapasztalható változás, ezen gyakorlatok erejében a rendszeresség rejlik.

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:


1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok


Kívánom, hogy mihamarabb rendeződjön az életed!

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!