A kapcsolatok sérülékenyek, nagyon könnyen megtörik a varázs, és ez az elköteleződés szakadását hozhatja magával. Hogyan változik az egykori rajongás taszítássá?

Kapcsolatot kialakítani nagyon könnyű napjainkban. Tartóssá tenni azt, már sokkal nehezebb, mert minden sémánk, ami alapján működünk, eredményezni fog valamit a párkapcsolatunkban.

helytelen kommunikáció

Az egyik hiba, amit a boldogtalan pároknál észre lehet venni, az a kommunikációhoz kapcsolódik. Nehezen kommunikálnak egymással, félreértik a hallottakat, nem képviselik tisztán önmagukat. A kapcsolat elején gyakran azt mondják, amit a társuk hallani akar. Egyrészt, hogy biztos befutók lehessenek a kiválasztottnál, másrészt meg annyira elvarázsolja őket a kezdeti sok szép inger, hogy „belefér” nem önmagukat adni. Csak sajnos idővel ez kevés, egy ilyen hamis kommunikáció rombolni fogja a kapcsolatot.

szeretetnyelv mellőzése

A másik hiba, amit gyakran megtalálunk a párokkal a kapcsolati működésükben, az pedig a szeretetnyelvek mellőzése. Sok esetben tudják, hogy a társ mikor érzi szeretve magát, mi lenne komfortos számára, mi adná meg az érzelmi biztonságot, mégis mellőzik azokat a gesztusokat. Akár az egó miatt, akár azért, mert nem is tudták soha, hogy mi az (a hamis kommunikációnak köszönhetően) vagy mert már ők sem kapják azt, amiből szeretve érezhetnék magukat. Elindul egy nem kapok – nem adok folyamat.

önismeret hiánya

A harmadik hiba, ami idekívánkozik, az a párkapcsolati tudatosság hiánya. Amíg a megismerkedéskor minden simán megy, amíg az addig működtetett sémák nem okoznak nagy konfliktusokat, addig senki sem foglalkozik azzal, hogy a kapcsolat megtartásán, sőt, javításán gondolkodjon. Éppen ezért a szakadék egyre nő közöttük, és egy idő után leszögezik, hogy annyi baj van, hogy ezt már megjavítani nem lehet. És veszekednek, majd elválnak, szétszakítva ezzel egy családot.

A tudatosság ott kezdődik, hogy foglalkozom az önismerettel. Meg akarom tudni, hogy milyen működési sémáim, automatikus programjaim vannak, amelyek alapján élek. Milyen szokásaim vannak, és azok milyen köröket eredményeznek. Utána tudatosan foglalkozunk azzal, hogy mi honnan gyökerezik, ezáltal könnyebben rálátunk arra, hogy melyik félelem, vagy berögződés az, ami gátol abban, hogy könnyebben menjen a párkapcsolat. Ezután pedig az a munka jön, hogy a gyakorlatban, a mindennapokban ezeket a sémákat, rosszul futó programjainkat ki tudjuk cserélni, meg tudjuk szakítani és szeretetteljesebb, békés életet tudjunk élni. Párkapcsolatban vagy egyedül.

*****

Ha szeretnél egy párkapcsolatjavító e-bookot, amelyben közel 300 kérdés van, amit átbeszélhettek a karantén ideje alatt, hogy javuljon a kapcsolatotok, akkor kattints ide!

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!