Napjainkban elég nagy terhelést látok az embereken. Noha vártuk a pandémia okozta korlátok, szigorítások elhagyását, mégsem tud mindenki felhőtlenül boldog lenni, mint ahogyan azt várta pár hónapja. A hozzám érkező kérdések zöme azt mutatja, hogy sokan kimerültek, fásultak, és nem tudnak olyan határozottan jövőképet gyártani, mint eddig. Szoronganak, nyugtalanok, mintha vihar előtti csend lenne.

Hogyan legyek boldog?

Sokunkat foglalkoztat ez a téma. Valahol érezzük, hogy elérhető, sőt, talán alapállapotunk lehetne a boldogság, mégsem tudjuk könnyen elérni. Talán túlterheljük magunkat a maximalizmus, perfekcionizmus, a társadalmi vagy családi elvárások hatására, esetleg nem tudjuk meghúzni a határainkat kellőképpen, talán az időbeosztásunk kedvezőtlen kialakítása okozza a kimerülésünket, enerváltságunkat.

A boldogság mindenkinek más élményt jelent, mármint eltérő lehet az érzés kiváltó oka. A boldogságot kutató professzorok megállapítása szerint a boldogságunk megélésében sokat számít, hogy

  • mennyire ismerjük magunkat (mi motivál bennünket, mik az erősségeink, erőforrásaink…),
  • milyen a társas kapcsolataink minősége,
  • mennyire érezzük biztonságban magunkat,
  • megtaláltuk és megéljük-e azt, ami az életünk értelmét adja,
  • szeretünk és szeretve érezzük-e magunkat,
  • de az is nagyon fontos, hogy tudunk-e a jelenben maradni. Tapasztalni azt, ami történik anélkül, hogy állandóan irányítani akarnánk azt.

3 nyugalmat adó gyakorlat

A környezetünket nem biztos, hogy egy csapásra meg tudjuk változtatni, mások döntéseire sem tudunk mindig hatással lenni, de ha nem a korlátokat, hanem a szabadságot keressük a helyzetben, akkor rátalálhatunk arra, hogy milyen sok múlik saját magunk hozzáállásán. Ez nem a negatív helyzetek eltagadását jelenti, hanem azt, hogy próbáljuk a negatív és a pozitív érzések között megtalálni a megfelelő arány-egyensúlyt.

1, Mindfulness gyakorlatok. Az 5 érzékszervünk által tapasztalt élményeket megfigyeljük, és ez az ítélkezésmentes megfigyelés segít, hogy a jelenben, a testünkben tudjunk maradni.

Mindfulness tippek kezdőknek —>

2, A gondolatbarangolás helyett itt és most! A boldogtalanságunk oka gyakran nem a jelenben található, hanem olyan múltbéli történéseket rángatunk elő a jelenbe, ami negatív érzésvilágot ad. De az is lehet, hogy attól szorongunk, hogy egyes dolgok mi lesz, ha megtörténnek majd velünk. Egyik sem a jelenünk. Amikor rajta kapjuk magunkat, hogy a múltban vagy a jövőben barangolunk, és ez rossz érzéssel tölt el bennünket, akkor irányítsuk a figyelmünket az itt és most-ra. Keressünk 5 piros tárgyat, 4 fehéret, 3 zöldet, 2 lilát és 1 sárgát magunk körül.

3, Légzésmeditáció. Ez a gyakorlat is bárhol és bármikor elvégezhető. A feladatunk egyszerű, megfigyeljük a levegő áramlásának útját belégzéskor és kilégzéskor. Próbáljunk koncentrálni a váltópontra, amikor is a befelé áramló levegő kiáramlóvá válik. Eleinte nem biztos, hogy ez könnyen fog menni, de még mindig jobb ezt gyakorolni, mint a negatív gondolataink fogságában vergődni.

Egy klikkelésre vagy a tudatos élet kiépítését segítő gyakorlatok megszerzéséhez. A Helló, Élet! online tanfolyamon az önfeltérképező kérdések segítségével felismered a működési sémáidat, segítséget kapsz a kommunikációd javításához, az önbecsülésed erősítéséhez, az életcélod megtalálásához, az önmotiváláshoz, a stresszkezeléshez, a párkapcsolat javításához, a célok megtervezéséhez.

Ha szeretnél tudatosabban élni, szívesen segítek Neked is, hogy minél jobban érezhesd magad a bőrödben.

3 módon tudsz velem együtt dolgozni:

1,Személyre szabott tanácsadás

2, Helló, Élet! online tanfolyamok

3, Segítő könyvek

Várom, hogy Te is abba a csoportba tartozz, akik tudatosan élnek, és a felismerések által tesznek azért, hogy jobb körülmények között éljenek!

Ha úgy érzed, hogy túl sok idő lenne egyedül dolgoznod magadon, azon, hogy beivódjanak az új, nyugalmat hozó sémák, akkor itt tudsz időpontot egyeztetni a tanácsadásra.

Kép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!