Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

A meditáció hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, azonban még mindig sokan tartanak távolságot ettől az ellazulási formától. Hallottam már azt is, hogy azért nem meditál valaki, mert nincs rá ideje, vagy mert idegessé teszi a vezetett meditáció. A tibeti szerzetesek szerint, ha úgy érzed, nincs időd vagy türelmed meditálni, akkor sürgősen meditálnod kell.

Vezetett meditáció vagy instrumentális zene?

Nem csak a vezetett meditáció ér valamit, hanem a halk instrumentális zenére való ellazulás, gondolatok rendezése is. Van, aki azt mondja, hogy azért nem megy neki a meditáció, mert ő nem tud nem gondolkodni. Ezzel nincs semmi baj, nem arra kell koncentrálni, hogy a berögzült szokásunkat azonnal kitépjük a helyéről, hanem arra, hogy először, ha csak egy kis ideig is, de tudjuk ellazítani a testünket, izmainkat, tudjunk szelektálni a gondolatainkban. Arra fókuszáljunk, ami nyugalommal tölt el. Majd később már könnyebb lesz irányítani a meditáció folyamatát. Ha valaki kezdő, számára a légzésmeditáció kiváló első lépés. A légzés útjára kell összpontosítani, ennyi a feladat. Mindössze néhány percig kell követni a belégzés, és a kilégzés során áramló levegő útját.

Beszéljünk egy kicsit a meditáció jótékony hatásáról. Amikor a Berkeley Egyetem Boldogság tudománya kurzusát végeztem, akkor jelentős óraszámot szenteltek a tanárok a meditációnak. Nem véletlenül.

1, Ha napi 30 percet meditálsz, az 8 hét alatt olyan változást hoz az agyszerkezetben, ami a pozitív gondolkodásért felelős, és erőfeszítés nélkül fogod tudni az élet napos oldalát látni.

2, A fájdalmakat is csökkentheted a rendszeres meditációval, sőt a magas vérnyomás értéket is segít normális tartományba irányítani. Megfigyelték, hogy a műtéti lábadozásnál is előnyben voltak azok a betegek, akiknek a napjukba rendszeresítettek meditációt, mint azok, akiknek nem. A légzésmeditáció oldja a stresszt, segíti az emésztést, és feltölti oxigénnel a szervezetet.

3, A megfelelő légzéssel kombinálva a meditáció segít lenyugodni, a kezdeti káosz érzete után, letisztulást hoz az elmébe, és egy kis rutinnal pedig rátalálhatunk a bennünket foglalkoztató kérdések válaszaira is.

Nem kérdés, hogy a meditáció hasznos dolog, inkább az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e új szokásként minden napra behozni a meditációs perceket. Akár ébredés után, akár alvás előtt könnyíthetünk a szervezetünknek azzal, hogy megtámogatjuk őt egy kis nyugalommal és pozitivitással.

kép:pexels.com

*****

Ha nem igazán érzed jól magad a bőrödben, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen, itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

******

A segítő cikkek a Belbambino Budapest számára is fontosak. Tudják, hogy a külső, igényes és biztonságos környezet mellett mindenkinek szüksége van egy harmonikus élet biztonságára is. Kattints a képre, és nézz szét az ajánlataik között. 🙂

Ajánlott cikkek