Az életünkben gyakran előfordul, hogy nehéz élethelyzetbe kerülünk, és hiába törekszünk alapvetően a pozitív látásmódra, mégis kicsúszik a lábunk alól a talaj. Ilyenkor jól jön, ha van egy támogató baráti közösségünk, akik tartani tudják bennünk a lelket, vagy ha nincsenek bátorító barátaink, akkor mi magunk találunk valami olyan lélekemelő tevékenységet, amellyel egy kicsit fel tudjuk húzni magunkat a mélyből. Jó, ha nem hibáztatjuk magunkat a nyomott hangulatunkért, de ne felejtsük el, hogy mi is tudunk tenni azért, hogy egy kicsit könnyebb legyen nekünk.

Van, akit a zene, a meditáció vagy a tánc tud jobb hangulatba hozni, van, akit egy inspiráló könyv segít át a szomorúságon, vagy ad reményt a kilátástalannak tűnő helyzetre.

Azt az arra irányuló kutatások is igazolják, hogy a gondolataink befolyással vannak a hangulatunkra, a lelkiállapotunkra. Noha, fejben legtöbben tudjuk ezt, sőt, igaznak is tartjuk, de azért nem mindig sikerül pozitív gondolatokat találni egy-egy nehezebb, fájdalmasabb helyzetben.

Segítségül 3 olyan gondolatot hoztam, amely mentén elindulva jobb hangulatba hozhatjuk magunkat:

Képes vagyok rá. – Sokan nem szeretik ezt a gondolatot, mert csalódást okozhat, ha nem jön be mégsem az, amit elterveztünk, de a kutatások alapján elmondható, hogy erőt tud adni, ha hiszünk magunkban, és nem csak, ha hiszünk, hanem ha vissza tudjuk idézni az olyan eddigi helyzeteket, amikor kételkedtünk a sikerben, de mégis kitartottunk, és nyertünk.

A tökéletes nem feltétlenül hibátlan. – Az élet számtalanszor igazolta már, hogy attól, hogy valami, vagy valaki nem hibátlan, attól még értékes tud lenni. Érdemes magunkra, az aktuális élethelyzetünkre is úgy gondolni, hogy nem hibátlan, de folyamatosan fejlődő, és sok más ember sorsához képest sokkal jobban állunk.

Ez is csak átmeneti. – A félelem, a harag, a csalódottság, (és a pozitív tartomány is) amelyet az aktuális élethelyzetünk okoz, átmeneti érzésvilágunk. Voltunk is, és leszünk is még jobb formában.

Az élet fordulatos. Hol magasságot, hol mélységet élünk, de ne felejtsük el, hogy a jelen pillanat az, amivel gazdálkodni tudunk. Ma vagyunk a hátralévő életünkben a legfiatalabbak, úgyhogy, ha nehéz is most, de mivel azonnnal nem is tudunk változtatni a körülményeinken, a legjobban úgy járunk, ha szeretjük az életünket. És magunkat úgy, ahogy épp vagyunk.

Ha úgy érzed, hogy egy külső segítséggel gyorsabban rálátnál a problémádra, és a megoldásodra, akkor szívesen segítek neked is. Itt írhatod be magad a naptáramba.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!