Mint minden korszaknak, napjainknak is megvannak a maga kihívásai. Ha szétnézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy bőven van mit megugrania az emberiségnek. Az összefogást, az előregondolkodást, a tudatosság beemelését, az élet tiszteletének kifejezését, a természet csodáinak megóvására tett törekvéseket, és úgy összességében a globális gondolkodás előtérbe helyezését.

Vannak, amiket megtehetünk, hogy szebb jövőnk legyen, ilyen a kis közösségünkben, a családunkban, a munkahelyünkön történő viselkedésünk, a kedves, együttérző, tiszteletteljes hozzállás, a csapatban gondolkodás. Tehetünk a környezetünk megóvásáért azzal, hogy nem szennyezzük a földjeinket, visszaszorítjuk a műanyag dolgok felhasználását, tudatosan vásárolunk. Óvhatjuk az állatokat, áttérhetünk a húsmentes táplálkozásra. Tehetünk azért, hogy testi-lelki egyensúlyban legyünk, példát mutatva a bennünket körülvevő emberek számára.

És vannak, amelyekre nem direkt módon hatunk. Nem szeretném listázni ezeket a fenyegető, aggasztó dolgokat, mert nem szeretném ezeknek az energiáját éltetni, szerintem ha olvasunk híreket, bőven tájékozódhatunk arról, hogy mi zajlik a világban.

Az már egy lépés, ha teszünk a saját lelki békénkért, de a következő lépés, hogy tegyünk olyan dolgokat is, amelyek előremozdíthatják a világ javulását. Tudom, utópisztikusan hangzik… de a lelkem mélyén hiszem, hogy képes lenne az emberiség olyan méltó körülményeket teremteni, amelyben minden egyes ember élhet úgy, hogy közben nem igáz le, nem kényszerít másokat arra, hogy az ő általa képviselt, adott esetben romboló – értékrend legyen az uralkodó, nem öl a maga igaza elismertetéséért, nem alacsonyít le másokat, nem lép fel brutális módon másokkal szemben.

Ha te szerencsés helyzetben vagy, mert élsz, mert képes vagy tenni valamit, akkor arra kérlek, hogy néha adj vissza a világnak abból, ami számodra megadatott.

3 dolog, amit megtehetsz, hogy jobb legyen a világunk (a listát bővítsd nyugodtan):

1, Legyél környezettudatosabb! Tudatosabb vásárlóként is hathatsz a világra. Adományozd el, ami nem szolgál téged, alakítsd át a ruháidat, fesd újra a bútorokat, ahelyett, hogy lomtalanításkor mindent kidobnál. Jó lehet egy telefon néhány évig, nem feltétlenül van szüksége az embernek mindenből a legújabb verzióra.

2, Mutasd meg másoknak, hogyan érhetik el a nyugalom, a béke állapotát, hogyan tudnak segíteni másoknak az összefogással, a csapatgondolkodással. Taníts valakit valami hasznos dologra, karolj fel egy diákot vagy felnőttet, hogy önkéntes alapon segítsd őt abban, amiben te jó vagy.

3, Minden nap küldj gondolatban szeretetet minden embernek. Ha a kísérletek kimutatták, hogy a szeretettel gondozott virágok egészségesebben fejlődnek, akkor miért ne működhetne a dolog az emberek tekintetében is? Ártani biztosan nem ártunk vele.

+1: Jótékonykodj, önkénteskedj! Válassz egy olyan segítő formát, amelyben szívesen adnál másoknak. Kereshetsz környékbeli egyesületeket, nehéz sorsú családokat, állatmenhelyeket, ahol akár a személyes jelenléteddel, akár online formában valamit segíteni tudsz. Blogolj, építsd közösséget egy jó ügy érdekében.

Hidd el, a világnak szüksége van a segítségedre.

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!