Elképzelhető, hogy Te is átélted már az elkeseredés, a kiábrándultság azon fázisát, amikor értelmetlennek találod a létezésedet. Mi értelme van élni, teperni a mókuskerékben, újra és újra belefutni a régi rossz sémákba?

A világ duális, nincs csak jó és csak rossz, valahogyan egy csomagban érdemes látni az életünk területeit, történéseit, magunkat és másokat is. Ha csak negatív szemüvegen keresztül figyeljük a bennünket körülvevő vagy épp bennünk zajló folyamatokat, akkor az legalább olyan fals, mintha csak a pozitív dolgokat vennénk észre.

Életöröm

Az, hogy megszülettél, már maga egy csoda. Egyedi darab vagy, és a személyiséged hordoz valamit, amivel többé teheted a világodat, a világot. Biztos vagyok benne, hogy sok mindent elértél már – önmagadhoz viszonyítva -, ami miatt elégedett lehetsz. A világ nem csak káosz- és stresszhelyzetből áll, számos lehetőség van nevetni, játszani, új folyamatokban jól érezni magunkat. Az életcélod megtalálása segíteni fog abban, hogy örömmel kelj fel minden reggel.

Dönts önmagad mellett!

A megfelelési kényszer mögött meghúzódó okok felderítése is izgalmas és hasznos, de ha már túl vagyunk ezen, akkor válaszút elé érkezünk. Ismerjük az okokat, de vajon el tudunk-e rugaszkodni a régi mintától és képesek vagyunk-e kialakítani egy új működési rendszert, amiben energikusak és inspiráltak vagyunk?

Felmerülhet a kérdés, hogy önmagunkat választani nem önzés-e, de ilyenkor a repülőn elhangzó figyelmeztetés szokott az eszembe jutni. Ha probléma adódik és oxigén maszkot kell feltenni, először mindig magadnak javasolt, mert nem lesz jó vége, ha máshoz fordulsz oda elsőként – megfulladsz.

A határaid megismerése, azok megrajzolása és védése is a Te feladatod ahhoz, hogy jól érezhesd magad a bőrödben.

Ismerd és értékeld azt, aki vagy!

Ha elkezded figyelni, hogy mikor mit érzel, mit miért teszel, akkor nem csak a szerethető oldaladat fogod látni, hanem azt is, amit kicsit nehezebben tudsz elfogadni, vagy amit nem is szeretnél, hogy a részed legyen. Az életben a jó és a rossz együtt jár, így az ember sem tud csak jó döntéseket hozni, csak jót cselekedni még akkor sem, ha erre kiemelkedően törekszik.

Megkockáztatom azt is, hogy nincs jó és rossz tulajdonság, ami miatt adott esetben ostorozni kellene magunkat, hanem ismerve az összes tulajdonságunkat megtanuljunk az elérni kívánt célnak megfelelően reagálni.

Az élet elég káoszos, sok a stresszes helyzet, de nem csak ez vesz körül bennünket. Ha megtanuljuk a viszonyítási pontjainkat jó helyre kihelyezni, ha képesek vagyunk nézőpontot váltani, a bennünket támogató jelenetekre fókuszálni a lelki egyensúlyunk előhívása érdekében, akkor máris könnyebb lesz az életünk. A belső támaszunk képes lesz megtartani bennünket a nehezebb időszakokban is.  

Borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!