Az önbizalmunk jelen állására több minden van hatással. Egyrészt az, amit hozunk a gyermekkorunkból, amit tanultunk a szüleinktől, de számít az is, hogy milyen visszajelzéseket kaptunk a számunkra fontos tanároktól, barátoktól is. Mindemellett pedig az is sokat tesz hozzá, hogy most, felnőttként, mit gondolunk magunkról.

Önbizalom erősítése

Az önbizalmat lehet fejleszteni, és szerintem kell is. Amikor elindulunk ezen az úton, akkor feltérképezhetjük, hogy milyen erősségeink vannak, amelyekre támaszkodni tudunk a mindennapok feladataiban. Fogj egy darab papírt, vagy ha olvastad az Életkalauz című könyvet, akkor már rendelkezel az Életed füzetével, és kezdődjön a hatékony önbizalomnövelés.

1, Írd össze az erősségeidet. Mindent szedj össze, amiben jó vagy, amilyen képességedet használod a munkád során, a családi kapcsolódásokban… Az ügyfeleim azt szokták ebbe a pontba írni, hogy türelem, elfogadókészség, bocsánat kérés képessége, jól bírják a monotonitást stb.

2, Írd össze az eddigi eredményeidet. Ide jöhet minden sikeres kis és nagy projekt, amiben részed volt. Sikeres vizsga, szavalóverseny, előléptetés, bátorság legyőzése, rossz szokások elhagyása stb.

3, Írj néhány soros támogató beszédet magadhoz, és olvasd fel hangosan magadnak egy nap többször is. Legyen benne dicséret, bíztatás és az önszeretet kifejezése.

+1: állj szuperhős pózba, dülleszd ki a mellkasad és formálj egy V betűt a karjaidból a fejed felett. Mosolyogj!

Ha ezekre a feladatokra időt szánsz, és minden nap foglalkozol az önbizalmad erősítésével, akkor azt tapasztalod majd, hogy egyre magabiztosabb leszel és egyre jobban becsülöd majd azt, aki vagy.

Sok sikert kívánok!

Borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!