A párkapcsolatban nem az az igazi probléma, ha egy kicsit távolodunk, hanem az, ha ezt nem ismerjük fel időben, vagy felismerjük, de nem változtatunk semmit. Igazából ez is csak akkor probléma, ha szeretnénk megtartani a kapcsolatot. Ha nem, akkor leépül és vagy szépen vagy nem, de elválnak egymástól a felek.

A kapcsolat ellaposodása sugallhatja nekünk, hogy valamibe nem fektettünk energiát az elmúlt időszakban. Épp úgy, ahogy a munkánk, válallkozásunk, testalkatunk tekintetében igaz az, hogy ha nem gondozzuk, nem figyelünk oda, tudatosan nem fordulunk a téma felé, akkor bizony szabad folyást engedünk neki, és egyszer csak kikötünk valahol. Ami legtöbbször nem tetsző…

Így van ez a párkapcsolattal is. Ha nem foglalkozunk – az első két év lebegés után – a napi rutinok hozzánk (a társunk és mi) igazításával, akkor egyszer csak feltesszük a kérdést, hogy mit keresünk mi az adott ember mellett. Ami egyébként nagyon hasznos kérdés!

A házassági tanácsadás

Lassan 10 éve foglalkozom főállásban a párkapcsolatokkal, egyéniben pedig az önbizalom, önértékelés, belső béke helyreállításával, így lehetőségem van a szakmai képzéseken túl a valós terepen is tapasztalni egyes stratégiák működését. Ja, én 22 éve vagyok együtt a férjemmel, a mindennapjaim is remek megfigyelőterepként szolgálnak a számomra.

Összeszedtem most 5 párkapcsolatromboló dolgot, amit ezeken a forró nyári napokon is könnyen emészthető csomagolásba tettem, hogy gyorsan el lehessen olvasni és szaladni le a vízpartra gondolkodni, új párkapcsolati stratégiát gyártani magunknak.

Párkapcsolati tippek

1, Ne elégedj meg a rossz kommunikációval. A kommunikáció, a konfliktuskezelés tanulható, és érdemes akár workshop, akár tanfolyam, akár egyéni ülések által megtanulni célravezetően kommunikálni.

2, Ne titikold az igényedet a szex terén. A klienseim közül többen mondták, hogy a szextelen házasságuk oka az, hogy nem kielégítő vagy kellemetlen élmény a szex. A feleségek sokszor akkor is lefeküdtek a társukkal, amikor egyáltalán nem akartak, de a házasság védelme érdekében megtették. Ez jó nagy éket vert később közéjük. Inkább érdemes feltérképezni mindenkinek a saját szexuális igényét, az izgalmi tényezőket, ezt az információt megbeszélni a társsal, és összehangolni az igényeket, hogy örömmel és várakozással lépjenek be a szeretkezés szentélyébe.

3, Ne legyél egyoldalú szemlélettel a kapcsolatodban. Ha bármi elakadást, megrekedést tapasztalsz, próbáld meg több oldalról megfigyelni és értékelni, hogy mi történt. A kapcsolatok kifáradnak a meg nem értettség harcában. Nem csak egy igazság létezik, a nézőpontok különbözőségét nem szabad elfedni.


4, Ne fojtogasd a társad. Fizikailag semmiképp, de lelkileg sem tanácsos fojtogató légkört létrehozni. A ragaszkodás, a magadhoz láncolás helyett keresd meg, hogy milyen új szokásokkal tudsz olyan teret biztosítani a kapcsolatotoknak, amelyben a másik fél felnéz rád, sütkérezni szeretne melletted és keresi a társaságodat.

5, Ne bújj amögé, hogy valami eddig is így volt, ezen nem lehet változtatni. Kevés olyan dolog van, amin tényleg nem lehet változtatni. A szemléleten, a konfliktuskezelésen, a kommunikáción, a testi érintések módján, a szeretet kifejezési módján, az önbizalmon, az önbecsülésen, a párkapcsolati szokásokon lehet változtatni. Ez azért nagy reménysugár az egymától eltávolodott feleknek.

A felsorolt 5 pontból hányban kell változtatnod?

Azt javaslom, hogy – ha nem akartok elválni – kezdjetek el dolgozni a kapcsolatotokon, mert sokan nagy árat fizetnek azért, hogy elhanyagolják önmagukat, a társukat, a kapcsolatukat és ennek következményeként sok sérüléssel élnek együtt évekig, amelynek válás, majd felépülés a folytatása. A munkát sehol sem tudjuk megspórolni. Vagy a családunkért, a házasságunkért, az egykor oly kívánatosnak tűnt jövőképünkért dolgozunk, vagy a talpra állásunkért, és egy esetleges mozaik családi működés akadélymentesítésén.

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:


1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok


Kívánom, hogy mihamarabb rendeződjön az életed!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!