Egy párkapcsolat csak akkor működik, ha mindkét fél működteti azt. Persze, egy ideig lehet egyedül is fenntartani egy valaha jól működő kapcsolatot (vagy a látszatát), de az mindig bicegni fog, hiszen előbb-utóbb az aktív félben felmerül a kérdés, hogy miért csak ő dolgozik a kapcsolat fennmaradásáért, és a másik fél miért nem tesz azért, hogy megtartsa őt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindenki számára mást jelent dolgozni a kapcsolatért.  

Vannak klienseim, akik azt szokták mondani, hogy miért nem elégszik meg a párja azzal, hogy együtt ébrednek, együtt fekszenek, azaz, nem hagyta el őt másért. Mennek szépen a hétköznapok, nevelik a gyerekeket, fizetik a számlákat, miért kell mindent túlbonyolítani. Sajnos legtöbbször a „túlbonyolítás” mögött az áll, hogy a túlbonyolító fél nem érzi szeretve, elismerve magát, nem látja a kapcsolat és a mindennapok fejlődését.  

Összegyűjtöttem 5 olyan dolgot vagy szokást, amelyik hasznára válik a párkapcsolatnak: 

1, Kétoldalú kommunikáció. Nem elég meghallgatni a másikat, az érzéseket, félelmeket, igényeket megosztani is tudni kell.  

2, Odafordulás. Az előzékenység, a segítőkészség nem csak a kapcsolat létrejöttében játszik fontos szerepet, hanem annak fenntartásában is.  

3, Egymás családjának a tisztelete. Nem kell mindenkit szeretni, de ha az egyik fél szidja, megítéli a másik fél szüleit, az megviseli a kötődést. 

4, Használni egymás szeretetnyelvét. Gary Chapman házassági tanácsadó elég részletesen kidolgozta a szeretetnyelvek kategóriáit, érdemes a társunknak megfelelő módon kifejezni a szeretetünket.  

5, Csapatként működni. Ez nagyon sok kapcsolatból hiányzik. Nem tesz jót a kapcsolatnak, ha leginkább az enyém-tied felosztás jellemzi. Sokkal tartósabb lesz egy kapcsolat, ha csapatként tudnak gondolkodni a felek, és együtt gondolkodnak a családi életben, a kapcsolatban felmerülő feladatok megoldásában, elvégzésében. 

Nézd át a kapcsolatodat, figyeld meg, hogy nálatok melyik fontos dolog rekeszti meg a boldog párkapcsolat folyamatát.  

Hallgasd meg a podcast adásokat is!