A karantén – akár hatósági, akár önkéntes – alaposan átrendezi az ember napirendjét. Sokan szoronganak ettől a helyzettől, mások hitetlenkedve a határokat feszegetik. Ahol a gyerekek otthon vannak, ott extra feladatokat is kap a szülő. Tanulni a gyerekkel, oldani a szorongását, kezelni a mozgáshiányból, baráti kapcsolódások hiányából származó frusztráció levezetését, kiokoskodni a házi feladat feltöltésének a módját, reggeli, ebéd vacsora, és még az otthoni távmunka. Menetelnek nap, mint nap, legalább annyi energiával, mintha munkanap lenne, csak még ott ez a világot érintő bizonytalanság is a hátizsákban.

Arról cikkeznek az újságok, hogy Kínában a járvány elmúlásával sorra adják be az emberek a válókeresetet, és e mögött valószínű, hogy a szorongással teli karantén napok nehézsége áll. Talán semmi új nem történik a párokkal, családokkal a lakáson belül, viszont amit eddig el tudott kendőzni a mókuskerék hajtása, most szem elé kerül, és karcol.

Összegyűjtöttem 5 dolgot, amivel jobbá tehetjük az életünket a karantén ideje alatt:

1, Több jó fej szolgáltató is ingyen kínálja az óráit a Facebookon. Jóga, torna, nyelvóra…mindent meg lehet találni, és beépítve a napunkba kicsit színesíti azt, miközben fejlesztő hatása érvényesülni fog a karantén utáni időkben.

2, Nagytakarítás. Mozgat, elviszi a figyelmet, kreatív és rendet hoz. Legalább kívül.

3, Egyre jobban terjed a Facebook-os koktélparti, kávéparti. Meghívhatod a barátokat, családtagokat, leültök a laptop vagy az okostelefon kamerája elé, és indul a videócseten keresztüli beszélgetés.

4, Beszélgess a pároddal! A párkapcsolatokban a kommunikáció gyakran akadozik, de minden nap legyen olyan idő kijelölve, amikor gondozzátok a párkapcsolatotokat.

5, Mozgás. A mozgás közben olyan vegyületek termelődnek a szervezetben, amely jó hatással van a lélekre is. A házi karanténban kialakított új napirendbe simán beleférhet a reggeli torna is. Akár párban, akár a családdal közösen.

Szokatlan ez az új helyzet, ami most előállt, és számtalan kérdést felvet. Arra biztatlak, ne gyárts horror forgatókönyvet, ne sokkold magad naponta többször a hírekkel. Tudd, hogy mi a helyes lépés. Már a csapból is az folyik, hogy maradj otthon, mert ezzel lassítani lehet a vírus okozta kórházi kezelések számát. Ne félj, ezen a helyzeten is túljutunk, mint ahogyan más ország is. Nem vagy egyedül, csak tegyél meg te is mindent, amit tudsz, amit javasolnak a szakemberek, és gondolj arra, ez is csak átmeneti időszak az életünkben.

Megjelent az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyvem e-book verziója. A nehéz helyzet könnyítése érdekében most 50 % kedvezménnyel, 990 Ft-ért letölthető. Egy fejezet rólad szól, a saját belső békéd megtalálásáért, egy fejezet a párkapcsolatok működését mutatja be párok esetei által, és közel 300 kérdést tartalmaz (érzelmek kifejezéseinek listájával), ami segíti, hogy újra kapcsolódni tudjatok lelkileg a pároddal, és ne bolonduljatok bele az összezártságba. Most ajándékként egy 30 kérdéssoros pdf is letölthető, amely kérdések a gyerekekkel való kapcsolódást segítik a karantén ideje alatt is.

A könyvet ITT találod, a gyerekekhez szóló díjmentes kérdéssor ITT tölthető le.

Tudd, hogy nem vagy egyedül. Ha nagyon szorongsz, vagy elkeseredtél a kialakult helyzet miatt, írj nekem e-mailt és válaszolni fogok: info@boldognaklenni.hu.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!