Szeretnéd visszahozni a tűzet a párkapcsolatodba, ami a hűtlenség, az egymásra nem figyelés, vagy a gyenge kommunikáció miatt elveszett a kapcsolatodból? Ha mindketten közös projektként tűzitek ki a kapcsolat felrázását, és készen álltok a mindennapi berögződéseken változtatni, akkor az könnyebbé teszi majd az új szokások bevezetését, és a régi, nem célravezető szokások elengedését.

Semmi sem lehet nehézkesebb, mint a megbízhatóság és a nyílt kommunikáció hiánya egy kapcsolatban. De ne aggódj, vannak módok arra, hogy újraélesszük és megerősítsük a kapcsolatot. Hogy mi kell hozzá?

Szándék, felismerés, stratégia

Először is elhatározás, hogy szándékotokban áll változni és változtatni, utána a saját működésetek felismerése, egy jó stratégia megalkotása (szívesen segítek ebben). Ezek hiányában elképzelhető, hogy csak ugyanazokat a köröket fogjátok futni, beleteszitek az energiát, de nem hozza a várt eredményt, megenyhülést, szeretetérzést, és az érzelmi kiégés után befejezitek a változásért való törekvéseket. Az meg sejthető, hogy a kapcsolatot a szakítás felé fogja vezetni.

 Íme öt elengedhetetlen lépés a párkapcsolatod helyreállításához:

  • 1. Helyreállított kommunikáció

Ne hagyjatok teret a találgatásnak és feltételezéseknek. Legyetek nyitottak egymás iránt, mondhassátok el az igényeiteket, a kéréseiteket mindenféle retorzió nélkül és hallgassátok a másikat megértéssel és elfogadással. Ennek megtanulhatóak a lépései és alkalmazva a helyes kommunikációs technikát, elkezditek meghallani, megérteni a másik álláspontját ahelyett, hogy a kihallani vélt kritikára reagálnátok. Máris sokkal jobban fogtok állni, mint addig.

  • 2. Az érzelmi vagy testi hűtlenség kezelése

Ha a hűtlenség volt a probléma forrása, ne hagyd figyelmen kívül az okokat. Fontos megérteni, mi vezetett ehhez a helyzethez. Az eltávolodás okait mindketten prezentáltátok – akár tudattalan, automatikus rosszul működés által – , de a hűtlenség lépéséért csak a hűtlen fél a felelős. Beszéljétek meg nyugodtan és őszintén, hogy mi az, amit más helyzetben megtalált saját lényéből, milyen érzéseket keresett. Próbáljátok megérteni egymás érzéseit és gondolatait. Ez egy nehéz téma. Tapasztalatom szerint könnyebben és kevesebb sérüléssel tudják feldolgozni szakember segítségével ezt a problémát a kapcsolatokban.

  • 3. Megbocsátás

A megbocsátás fontos lépés a kapcsolat újjáépítésében. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejtitek a történteket, hanem azt, hogy elengeditek a haragot és ezzel együtt csökken a másik megbántását előidéző reakció. Tanuljatok a múltbéli hibákból és használjátok azokat élettanulmányként a jövőre nézve. A megbocsátást könnyebbé teszi, ha érted, hogy miért történt az, ami, és a partnered segítségével pozitív élményeket tudtok megélni. A bizalom törékeny dolog, nehéz túltenni magunkat azon, ha a társunk becsapott vagy figyelmen kívül hagy bennünket, de ha mindkét fél tesz a változásért, akkor a megbocsátás is könnyebb lesz.

  • 4. Közös célok, projektek, örömök

Találjatok közös célokat és beszéljetek azokról az értékekről, amik összekötnek benneteket. Lehet ez egy közös hobbi, egy utazás tervezése, vagy akár egy lakás átrendezés, színjátszókörre jelentkezés, társastánc, vagy annyi, hogy kedvesen és tisztelettel beszéljetek egymással, vagy hogy a nap végén eljussatok arra az érzésre, hogy ez egy jó nap volt egymás társaságában. A közös célokért pedig tenni kell, és ez felértékel bennünket a társunks zemében. A közös célok erősíthetik a köteléket és új energiát adhatnak a kapcsolatotoknak.

  • 5. Idő és figyelem

Ne feledkezzetek meg az időről, amit csak kettesben töltötök. Könnyű a rohanó mindennapokban nem figyelni, nem időt hagyni egymásra, de ha nem kerestek időt arra, hogy a párotok megérezze a figyelmeteket, akkor el fogtok távolodni egymástól. Talán annyira, hogy vissza se fogtok találni. Alakítsatok ki helyet a naptárban a közös minőségi időtöltésre. Legyenek heti randinapok, vagy olyan mindennapos reggeli, napközbeni vagy esti rituálék, melyek segítenek megélni a kapcsolódás. Ez támogatni fogja a kapcsolat elmélyítését és újraépítését.

A párkapcsolatokban mindig lesznek kihívások, egyszer az egyik, másszor a másik fél fordul ki kicsit a figyelmességből, de az őszinte kommunikáció és az egymás iránti megbízhatóság segít áthidalni a nehézségeket.

Legyetek szövetségesek, és ne pedig szerződéses partnerek. Ne felejtsétek el, hogy mindig van lehetőség a fejlődésre és a változásra. (Itt tudsz olvasni a tanácsadásról, ha szeretnéd szakemberi támogatással kiépíteni az új kapcsolatotokat.)

Hajrá, kezdjétek el az építkezést, hogy még erősebbek lehessetek együtt!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: Pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!