Barion Pixel
Boldognak lenni

5 érv az online tanácsadás mellett

Featured Image

Néha megrekedünk az életünkben, ez természetes dolog. Ha túl sok a gondolkodnivaló, ha nem találjuk a következő lépést, ami könnyebbséget adhatna az adott helyzetünkben, akkor előfordul, hogy leblokkolunk és csak a beszűkülést érzékeljük. Általában ilyenkor elpanaszoljuk a problémáinkat a barátainknak és a ventillálás után egy kicsit megkönnyebbülünk. Talán még tanácsokat is kapunk tőlük, azonban nem mindig ez mozdít ki bennünket a megrekedésből, hiszen a barátaink kevésbé látják objektívan a helyzetet, mint mondjuk egy külső szem, egy szakember, akit nem befolyásol az irántunk érzett szeretete.

Ha megrekedünk, mivel ma vagyunk a hátralévő időnkben a legfiatalabbak, csak telik az időnk és még rosszul is érezzük magunkat a bőrünkben. Ha választunk egy szakembert, akivel szívesen dolgozunk a megoldáson, akkor jelentősen lerövidithetjük a beszűkülés idejét, és nyitottabbá válunk a megkönnyebbülést hozó megoldásra.

Az irodámba párkapcsolati és egyéni elakadással kapcsolatosan szoktak érkezni a kliensek. Jómagam is sok élethelyzetet megtapasztaltam már, így a saját fejlődésem és a szakmai tudásom egyaránt hasznos a klienssel történő munka során. Fontosnak tartom, hogy ne hibáztassa magát senki sem azért, amilyen helyzetbe került, ezért én sem hibáztatom a hozzám fordulókat. Felnőtt emberként azonban a tetteink felelősségét, következményeit mi magunk cipeljük, de ez nem egyenlő a hibáztatással.

Online és személyes tanácsadással is dolgozom, számomra mindkét verzió megfelelő, hogy továbbgördülhessen a kliens élete. Most összeszedtem az online tanácsadási forma előnyeit, mert bár a Covid ideje alatt sokan áttértünk a mindennapokban az online megoldásokra, még mindig van, aki idegenkedik tőle, pedig szívesen részt venne a tanácsadáson, de vagy a távolság miatt, vagy az időpont tekintetében nem tud eljönni.

Az online pártanácsadás, önismereti tanácsadás előnyei

1. **Kényelem és rugalmasság:** Az online tanácsadás lehetővé teszi a pároknak, vagy egyéneknek, hogy az otthonuk kényelméből vagy bárhonnan (autóból, kávézóból) részt vegyenek az üléseken. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha elfoglaltak vagy nehézségekkel küzdenek az időbeosztásukkal. Ide szoktak tartozni a kisbabás családok, vagy például a szorosabb időbeosztás szerint élők. Vagy, akiknek gondot okoz kimozdulni otthonról.

2. **Tágabb lehetőség:** Az online platformok segítségével könnyebben találhatnak olyan szakembert, aki megfelel az igényeiknek, még akkor is, ha a megfelelő szakember távolabb él. Ez különösen előnyös lehet olyan területeken, ahol kevésbé elérhetőek a terápiás szolgáltatások, külföldön élő vegyes anyanyelvű házaspárok, vidéken élő kliensek.

3. **Diszkréció és biztonságos tér:** Az online tanácsadás lehetővé teszi a pároknak, hogy a saját otthonukból részt vegyenek a beszélgetésen, így biztonságosabb térben tudnak beszélgetni. Ez különösen fontos lehet, amikor érzékeny vagy személyes témákról van szó. Van akit frusztrál a tudat, hogy megláthatják, ha besétál egy rendelőbe, vagy összefut egy ismerőssel a váróban, így inkább az online megoldást preferálják.

4. **Költséghatékonyság:** Az online tanácsadás általában olcsóbbra jön ki, mint a személyes találkozás, mivel megszűnik az utazással és időveszteséggel járó költség. Ez lehetővé teszi a pároknak, hogy pénzt takarítsanak meg, miközben ugyanúgy hatékony szakmai támogatást kapnak.

5. **Szabadabb kommunikáció:** Az online tanácsadás során a párok akár hatékonyabb kommunikációs és konfliktuskezelési készségeket fejleszthetnek ki, hiszen a saját otthonukban, ismert térben kell megnyílniuk, gondolkodniuk, válaszolniuk. A virtuális térben történő kommunikáció lehetőséget ad arra, hogy lassabban és megfontoltabban reagáljanak, és ezáltal mélyebb megértést érjenek el egymás iránt.

Online párterápia, online házassági tanácsadás, online önbizalom tanácsadás, online stresszkezelési tanácsadás

Az online tanácsadásra bejelentkező kliensek szabadon választhatnak a számukra kényelmes online platformok közül: Messenger, Skype, Viber, Facetime, Google Meet…stb. Használhatnak fülhallgatót is, hogy a környezet számára csak a saját beszédük hallatszódjon, történhet a tanácsadás okostelefon használatával, vagy számítógép, laptop segítségével. Kinek mi a szimpatikusabb megoldás, ez előre egyeztetés kérdése. A tanácsadás díja banki átutalással, PayPal vagy Revolut használatával is történhet. Valóban rugalmas megoldás azoknak, akik szeretnének időt megtakarítani, vagy saját környezetben maradva beszélni egy szakemberrel.

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

info@boldognaklenni.hu

borítókép: pexels.com