A hűtlenség, noha nagyon fájdalmas érzéseket hoz, mégis sok párkapcsolatban előforduló jelenség. Vannak, akik azt mondják, soha, semmilyen körülmények között nem tudnak megbocsátani annak, aki elárulta őket, míg vannak, akik megértik, hogy miért hozta meg a társa ezt a döntést, és hisz abban, hogy a krízis, amit utána megéltek elég arra, hogy a hűtlen fél ne lépje meg megoldásként még egyszer ezt.

Mi az, ami segíteni tud a hűtlenség feldolgozásában, ha úgy dönt a pár, hogy együtt maradnak az eset után?

1, Ha látni tudja a megcsalt fél a hűtlenség döntéséhez vezető utat.

2, Ha meg tudja mindkét fél fogalmazni, hogy milyen az a kapcsolat, mit szeretnének kivenni belőle, és mit adnak bele, amelyikben szívesen élnének egymás mellett, és naponta tesznek is azért, hogy a társuk megérezze, hogy fontos ebben a kapcsolatban.

3, Ha megtanulják megfogalmazni és célravezetően kommunikálni a vágyaikat, sérelmeiket, és ebből nem egy újabb konfliktus kerekedik, hanem értő figyelemmel tudnak egymás felé fordulni.

4, Ha a megcsalt fél az esetet arra használja fel, hogy még többet megtudjon saját magáról, a reakcióról, és a társáról is, azért, hogy egy hiánnyal teli kapcsolat helyett egy új, élettel teli kapcsolatnak biztosítsanak teret, miközben ők maguk is fejlődnek.

5, Ha a társ tökéletlenségében a saját tökéletlenségét is látja, azaz, noha a megcsalás a közös eskü megszegéséről szól, egy kapcsolatból történő kifordulásról, de mégis csak egy szorító helyzet megoldását jelentette. Ítélkezés mentesen benne lenni a helyzetben, és a fájdalomban meglátni azt is, hogy a megcsalt fél mikor és milyen módon hozott már döntést, amikor elfordult a társától (szidalmazta, kritizálta, játszmázott, fájdalmat okozott neki – mégha más módokon is).

Nem könnyű feldolgozni a hűtlenséget, de nem lehetetlen. Ha megvan az elköteleződés a társ iránt, ha megvan a döntés, hogy vele akar élni továbbra is, ha megvan a szándék a helyzet megértésére, a helyzetben önmaga meglátására, a belátásra, akkor feldolgozhatóvá válik a tapasztalás.

Ha valakit megcsaltak, bár kézenfekvő megoldás a barátokkal megbeszélni a dolgot, de mégis óvatosan szabad kezelni azt, amit tanácsolnak, mert ők a megcsalt fél iránt érzett szeretet alapján fognak javasolni valamit. Legtöbbször azt szeretnék, hogy a hűtlen fél bűnhődjön, a megcsalt fél pedig így gyakran az áldozat szerepbe ragad, amivel nem fogja tudni megjavítani sem az önértékelését, sem a párkapcsolatot.

Szabad megsiratni a helyzetet, sajnálni azt, amit át kellett élni ahhoz, hogy valami más irányt vegyen a kapcsolat. Szabad szomorúnak lenni, amiért bizonytalanságba került a megcsalt fél, és amiért most újra meg kell tanulni bízni az életben, önmagában, és a társában.

Azt látom, hogy azok a párok, akik ezt a krízist a helyén kezelték, sokkal gazdagabbak lettek a tapasztalás által, mint előtte voltak. Egyén szintjén is, és ennek megfelelően a párkapcsolat is profitált ebből.

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), szívesen segítek, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!