A karácsony, mint a szeretet ünnepe, sok kapcsolatban éles tükörként van jelen. Az emberek amúgy is szeretnek számot vetni év végén, hogy mi az, amit meg tudtak valósítani idén, és mi az, amit másképp fognak tenni jövőre, hogy közelebb kerülhessenek a vágyaikhoz.

Egy ilyen lezárós-újrakezdős fordulópont terhelő lehet azok számára, akik egyébként sincsenek jóban önmagukkal. A karácsony előtti rohanás, majd a „kényszer belassulás” döccenőjét nem mindenki tudja könnyen venni, és még utána következnek a családi események, amikor valóban egymással szemben ülnek az emberek, és nem védi őket a mindennapok rutinjának pajzsa.

Veszélyforrások:

1, Közös együttműködés hiánya

Ha a felek a párkapcsolatban nem működnek csapatként együtt, és eltolódott feladatmegosztással élik a mindennapjaikat, várhatóan az egyik fél nagyon leterhelt lesz az ünnepi készülődés során. Ha csak az egyik félnek feladata az ajándékok kigondolása, megvásárlása, a menü elkészítése, a takarítás, a vendégség megtervezése, akkor nem kell csodálkozni, ha a szeretet ünnepén nem fog ragyogni a szeme, amikor a társával átadják egymásnak az ajándékokat, vagy este beroskad a hálószobai ágyba, és a testi érintés lesz az utolsó, ami eszébe jut.

2, Családi nagy összejövetelek

A tágabb család elfogadása egyébként is nagy falat szokott lenni, pláne akkor, amikor néhány ember megpróbálja visszafogni magát a vacsora asztalnál, és nem hozza fel a régi sérelmeket, míg más családtagok nem törődnek azzal, hogy kit bántanak meg a megjegyzéseikkel. Javasolt a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, hiszen egy idő után a lazulás eredménye helyett a hatalmas veszekedést hozza magával.

3, A feszült kommunikáció

A párok között egyébként is magas az egymás mellett elbeszélés művelésének aránya, nem hogy akkor, amikor egy feszült időszakban kell tudni kérni valamit a másiktól. Ilyenkor tipikus forgatókönyv, hogy a feleség sugallja a társának, hogy mire is lenne szükség, esetleg utalgat arra, hogy milyen fáradt, amikor a harmadik fajta süteményt készíti. Ilyenkor a férj nem biztos, hogy azt érti a megnyilvánulás alatt, hogy az nagy segítség lenne, ha kikeverné a tojást a cukorral, és meghámozná az almát. Nagy valószínűséggel annyit fog érteni a kijelentés alatt, ami elhangzik: a feleség fáradt.

4, A mellélőtt ajándék

Noha terjed a nézet, hogy nem az ajándék számít karácsonykor, azért mégis csak számít. No, nem az értéke, hanem az, hogy milyen csendes üzenetet hordoz, amikor kiválasztásra, átadásra kerül. A karácsonyi meglepetés megmutatja azt is, hogy mennyire figyeltek egymásra a felek az év során. Tudják-e, hogy mi az, amit szeretne kapni a társuk, vagy az alapján választanak, aminek ők maguk örülnének a társ helyében. Nem egyszer fogalmazódik meg az ajándékozott félben: Úristen! Hát, ennyire nem ismer?! És ez nem erősíti az összetartozás érzését.

5, Visszatöltődés hiánya

Habár ez nem párkapcsolati kérdés, de sokat segíthet a párnak, hogy viszonylag békésen reagálhassanak a felmerülő történésekre. Jusson idő a nagy rohanásban arra, hogy megálljanak mindketten, külön-külön, és megtalálják azt a tevékenységet, ami visszatölt, ami kizökkenti őket a munkahelyi év végi hajrá őrületéből, hogy az előttük álló időszakban megélhessék azt a csodát, ami egyébként belengheti a légkört, ha nyitottak arra, hogy észrevegyék a békesség, és a szeretet lehetőségét.

Kedves Párok!

Használjátok a szeretetnyelveket, olyan gesztusokkal éljetek a társatok felé, amelyből ő valóban szeretve, elismerve, fontosnak érezheti magát. Merjetek új szokásokat bevezetni, hiszen nem biztos, hogy, ami évek óta mindig úgy van, az a mostani élethelyzetetekben is optimális megoldás. Kérjetek pontosan, és szeretetteljesen a társatoktól. Ne panaszkodással akarjátok kicsikarni a figyelmet, hanem pontos kéréssel próbáljátok meg kifejezni azt, amire szükségetek van. Vádaskodás, ítélkezés nélkül.

Az egymásra figyelés, a különlegesség érzésének átadása egy csodálatos érzés, és kiválóan erősíti a párkapcsolatot (és bármelyik pillanatban bevethető…).

 

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb.

Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!