A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy kapcsolat. Azok a nehézségek, eltávolító tényezők, amelyek gyakran szakításhoz vezetnek vagy konfliktust okoznak a párok között, jellemzően az alábbi öt alapvető kommunikációs hibához kapcsolódnak.

Nem tudom elmondani, amit közölni szeretnék.

1. Kommunikációs hiányosságok: Sok párnak nehézséget okozhat hatékonyan kommunikálni. Ez magában foglalja az érzelmek kifejezésének nehézségét, a vélemények és szükségletek megértetését, megértését. Az egyik leggyakoribb hiba lehet, ha valaki nem fejezi ki nyíltan az érzéseit vagy szükségleteit, ami feszültséget, félreértéseket és sértődést szülhet.

Állandóan vádaskodni kezd a párom.

2. Konfliktuskezelési problémák: Minden kapcsolatban előfordulnak konfliktusok, de azok megfelelő kezelése kulcsfontosságú. Ha a párok nem tudnak konstruktívan foglalkozni a konfliktusokkal, ha nem hallgatnak egymásra, vagy ha hajlamosak a veszekedésekre, az hosszú távon negatívan befolyásolhatja a kapcsolatot. A vádaskodás helyett érdemesebb a probléma-megoldás tengelyen maradni, és nem azon vitatkozni, hogy ki emlékszik jól az adott dologra. A konfliktuskezelésben a nézőpontok különbözőségének elfogadása alapvető.

Mindenen megsértődik a párom.

3. Eltérő kommunikációs stílusok: Minden ember más és más kommunikációs stílussal rendelkezik. Előfordulhat, hogy a párok eltérő módon fejezik ki magukat vagy reagálnak bizonyos helyzetekben. Ha nem vagyunk tisztában a partner kommunikációs stílusával, könnyen félreértésekre vagy konfliktusokra kerülhet sor, ezért érdemes ön és társismeretbe energiát fektetni, hiszen mindenkivel a „saját nyelvén” tudunk leginkább szót érteni. Ha valaki nyersebben, utasítóan fogalmaz, míg a társa érzékenyebb ennél és mindez hergelően hat rá, akkor a sértődés vagy kivonódás helyett jobb tisztázni, hogy kinek mi esik rosszul és mi az a közlésmód, ami békésebbnek és hatékonyabbnak tűnhet.

Félreért a párom.

4. Kommunikációs torzulások és félreértések: Gyakran előfordul, hogy a szavaknak és cselekedeteknek más jelentése van a különböző emberek számára. Ezért könnyen lehet, hogy valaki félreérti a másik szándékait vagy értelmezi a mondanivalóját. Félreértésekhez vezető kommunikációs torzulások, mint például az előítéletek, az általánosítás vagy a téves következtetések, mind feszültségekhez vezethetnek a kapcsolatban.

Megbánt a párom.

5. Bántó kommunikációs üzenet: Van, amikor nem azzal van a gond, amit mond a párunk, hanem azzal, ahogy azt mondja. Ha a hangszínben, hangerőben megjelenik a durvaság, azt semmilyen odabiggyesztett „légy szíves” vagy „kérlek” formula nem fogja lágyítani, hiába kerül a mondat végére. Az őszinteség, a megmondani a frankót is egy veszélyes helyzet, hiszen szeretet és tisztelet nélkül az őszinteség könyörtelen üzenetté válhat.

Párkapcsolati kommunikáció javítása

Azért érdemes megtanulni az erőszakmentes kommunikációt, az én-közlésből indított kéréseket, a segítő kérdések, a tisztázó visszajelzések formuláit, mert előfordul, hogy a válás felé tartó párok esetében nem arról van szó, hogy nem illenek össze és ne tudnának egy harmonikus párkapcsolatot működtetni, hanem azért kerülnek a válás küszöbére, mert elindul egy reagálási folyamat, amivel bántják egymást.

Eltávolodva az alapproblémától, már azért okoznak egymásnak sérüléseket, mert nem tudják jól elmondani az igényüket, vagy nem tudnak a másik számára befogadható módon reagálni. Amikor személyes támadásnak vesz valaki egy információközlést, vagy egy kérdést, akkor már nem a válasz lesz a fókuszban, hanem a sértés megtorlása, az arra való reagálás. Így elbeszélnek egymás mellett és halmozódnak az egymáson ejtett sebek.  

Ha szeretnél Te is, vagy Ti is részt venni egy kommunikációs gyorstalpalón, itt tudtok a tanácsadásra bejelentkezni.

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!