A 2020-as év kellően megdolgozta az emberek lelkét. Veszteségek, elhúzódó lezáratlan, megoldatlan ügyek, problémák kerültek napvilágra, amelyekkel szemben nem engedhettük meg tovább a vakságot. A párkapcsolatokat sem kímélte a karantén időszak, a társasági életet mellőző hónapok sora.

Megnéztem a tanácsadási jegyzeteimet és kigyűjtöttem az 5 leggyakoribb okot, ami miatt hozzám fordultak a párok, vagy egyéni tanácsadás során kerestek választ a problémájukra.

Páros tanácsadás

1, Hűtlenség. Ez vagy érzelmi alapon ment, vagy testi kontakt is történt, minden esetben fájó volt a partner számára, és a BIZALOM helyreállítása mellett az ÖNBECSÜLÉS helyreállítása volt a cél. Ehhez kibogóztuk a gyerekkori kötődéshez, szokásokhoz visszavezető ok-okozati összefüggéseket, hogy lássuk, a párkapcsolatban ki hogyan működik és mi miatt nem célravezető a pár működési szokása. Illetve a bizalomépítési gyakorlatok, viselkedési formák is a pár látókörébe kerültek.

2, Újrakapcsolódás. A tartós párkapcsolatban a felek hol egymás felé fordulnak, hol távolodnak, hol pedig eltérő igényük van a közeledésre, távolodásra. A gyűjtött sérelmek azonosítása, a rossz működtetési szokások feltárása, a sérelmek oldása, a rosszul működő szokások alapjainak megkeresése és a szokások átírása volt az eszköz ahhoz, hogy a felek újra érdekesnek, megismerésre alkalmasnak tarthassák egymást. Közös célokat tűzzenek ki és tudjanak változtatni azon, amin érdemes az újrakapcsolódás érdekében.

3, Szextelen házasság. A szexuális elakadás gyakori jelenség a párkapcsolatban. Könnyen belesodródnak a párok abba, hogy a szexualitást helyezik az utolsónak a sorban, holott egy sor kellemetlenséget hozhat a hiánya. Mégis könnyű beleszokni az érintésmentes kapcsolatba. Főleg gyermekeket nevelő párok érkeztek ilyen problémával a tanácsadásra, mert bár a kötődésük megvan egymáshoz, sem idő, sem energia nem jut a hálószobai együttlétekre. Azon dolgoztunk, hogy felderítve az elakadás tényleges okait, olyan szokásokat tudjanak beemelni a mindnenapokba, amelyek megágyaznak a kielégítő, szeretetteljes hálószobai életnek.

Egyéni tanácsadás:

1, Túlterheltség. Zömében túlvállalt, boldogtalan nők jelentkeztek, akik szeretnék felpörgetni az életüket, újraosztani a házimunkát, kicsit hátrébb lépni a párkapcsolatukban, várva a herceg előrelépését. Évekig elfogadták, hogy az utolsók a családi élet listáján, azonban egy idő után már nem büszkeséget éreznek, amiért száz százalékon teljesítenek az életük különféle területén, hanem a teljesítménycsökkenés mögött a magányosság és a túlterheltség érzése jelent meg.

2, Önbizalomhiány. A hozzám érkezők gyakran olyan régóta élnek vagy sokáig éltek akár bántalmazó, akár ignoráló közegben, hogy fel sem tudják sorolni az értékeiket, az erősségeiket. Boldogtalanok, de nem mernek kiállni magukért. Nem mernek kiállni a határaikért. Sok esetben nem is tudják, hogy mi az igazi vágyuk, vagy mire vágyhatnak egyáltalán. Régen eltemetődött bennük az az önmagukat erősítő érzés, hogy ennél többet érdemelnek, és bátran kiállhatnak magukért.

Plusz info:

A kommunikációs szokások, az önismeret fejlesztése elengedhetetlen, ha egy jobb életet szeretnénk élni, mint ami jelenleg van. Sosem késő nekifogni, sem az előrehaladott párkapcsolati eltávolodás, sem a régóta tartó fásult boldogtalanság nem tarthat vissza senkit attól, hogy végre kiegyensúlyozottan, tudatosan éljen. Egyedül vagy párban. Bármikor el lehet kezdeni kis lépésekkel a változás útját járni.

10 éve, amikor a saját önfejlesztésem folyamatában egyre mélyebbre ástam, és már a tanulmányaimat is a boldogság, az önmegismerés, a társas kapcsolatok, kommunikáció megértése és fejlesztése köré építettem, annak a „civilizációs küldetésnek” a közepén találtam magam, hogy ezeket a bizonyítottan működő gyakorlatokat nem tarthatom meg magamnak, hanem mások szolgálatába állva tehetek azért, hogy ez a világ jobb hely lehessen.

Minden jót kívánok Neked!

****

Ha nem igazán érzed jól magad a bőrödben, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen, itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen segítek, hogy megismerd az erőforrásaidat és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

Nézd meg a párkapcsolat frissítő gondolatokat, gyakorlatokat (kommunikáció, hűtlenség, szeretet kifejezés), és a többszáz egymáshoz vezető kérdést tartalmazó legújabb e-könyvünket. KATTINTS IDE!

Borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!