Napjainkban jóformán mindent az azonnaliság ural. Most akarjuk a friss híreket, most akarjuk azonnal növelni az önbizalmunkat, ebben a pillanatban akarjuk érvényesíteni az igényeinket, és a siker már akkor kopogjon az ajtónkon, mikor mi még csak az ötletünkön gondolkozunk. Most és azonnal legyen meg mindaz, ami kielégülést, boldogságot hoz. Ha lehet, ne kelljen törni se magunkat, hiszen a közösségi média világában mindenki olyan szép és sikeres, és ha nekik megy, akkor nekünk miért ne menne? Veszélyes terület ez, mert ha számunkra nem az a pénzügyi környezet adatott meg, vagy nem kaptunk kellő képzést, akkor azonnal magunkban kereshetjük a hibát. Pedig a sikerhez, az önbizalomhoz, a jó párkapcsolat működtetéséhez türelem, elszántság, és elkötelezettség szükséges

A végeredmény: nem vagyunk elég jók, nem élvezzük azt, ami van. És ez a hiány feltétlenül be akarja töltetni magát.

Ha így működünk a mindennapokban, akkor miért ne működnénk így a párkapcsolatban is?

Egyrészt a párkapcsolatban, a családi életben is bekapcsol a másik emberrel szembeni elvárás, az okolás. Neki kellene így vagy úgy tennie, akkor én is megválogatnám, hogy mit mondok, vagy teszek. Ő nem érdemli meg, hogy én  változzak, de én megérdemlem, hogy ő változzon.

A legtöbben itt már építik az útjukat a hűtlenség felé. Tudatosan? Talán nem. De attól a végeredmény még ugyanaz… kisebbségi érzés, hiány, azonnali visszacsatolás, vonzó környezet, hűtlenség, boldogságérzet, majd újra a kisebbségi érzés, a hiány, a bűntudat…

Ez egy ilyen véget nem érő folyamat tud lenni. Semmi baj nincs ezzel, hiszen mindenki úgy él, ahogy akar. Azonban semmi nincs következmény nélkül, és a Földi életben az ember percei visszafelé számolnak.

Összeállítottam egy 5 pontos listát az ügyfeleim beszámolói alapján, hogy mi az, amit tesznek vagy nem tesznek meg, és a hűtlenség útjára lépnek általa:

1, Elektronikai kütyüktől függés – csak egy lájk, csak egy hírfolyam görgetés, csak egy…csak egy… miközben a társ ott ül vele szemben, és úgy érzi, nem figyelnek rá… igaza van. Nem az egy-két perc sok, amit a másik a telefonjával tölt, hanem ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy „nem érdekelsz”.

2, Chat ellenkező neműekkel. Na, de én ilyen vagyok! Kellenek a barátok! Ezzel magyarázzák sokan, hogy miért csetelnek másneműekkel napközben, de akár a társuk mellől a hálószobai ágyban is. Csak egy üzenet…csak egy smiley…csak egy… Magyarázat mindig van. Valójában ezzel a mozdulattal ráállíthatják magukat, vagy a társukat a hűtlenség útjára. Mert félreérthető, és mert valljuk be, férfi-női energiákat mozgat. A társtól elvett figyelemről nem is beszélve…

3, Játszmázás, múltbéli események felhánytorgatása. Ennek nyilván van már egy oka, amire reakcióként létrejön, azonban mindig rajtunk múlik, hogy játszmázunk-e. A most dönti el, hogy odavágok a társamnak, vagy szeretettel akarom megoldani a feladatot. Hogy leigázni akarom, és az önbizalmamat erősíteni azzal, hogy a mellkasára állok, vagy elengedjük egymás torkát, és nem építjük a hűtlenség, a válás útját szándékosan.

4, Saját érdekes életút, célok kialakításának hiánya. Amikor unalmasnak titulálja valaki az életét, annak ő a felelőse. Csakis rajtunk múlik, hogy megtöltjük-e számunkra érdekfeszítő, boldogságra okot adó élménnyel, vagy gondolattal a napunkat. Ennek megoldását a társunktól várni, egy teher, amit rárakunk, és egy örök konfliktusforrás, a másik szabadságától való megfosztása. Ha mi éljük a céltalanságot, akkor azzal, ha a társunkra haragszunk, mert nem tölti fel a napunkat számunkra értékelendő dolgokkal, akkor azzal építhetjük az utat a hűtlenséghez.

5, Szeretetnyelv mellőzése. Nem is tudom, hogy melyik a rosszabb: ha nem ismerem a társam szeretetnyelvét, és azért nem mutatom ki érezhetően számára, hogy szeretem, vagy az, ha ismerem, de nem akarom úgy működtetni a kapcsolatot. A szeretetnyelvek: ajándékozás, szívesség, minőségi közös időtöltés, testi érintés, dicsérő szavak. Ha nem úgy szeretjük a társunkat, ahogyan ő szeretve érzi magát, hanem úgy, ahogy mi gondoljuk, hogy megéli a szeretetünket, akkor a szeretetéhség, a hiány megélése hosszú távon szintén utat nyithat a hűtlenség felé.

 

A kapcsolatban nem jól működő minták feltérképezésével, a tudatosan beépített egymáshoz közelítő gyakorlatokkal megmenthetőek a házasságok. Az Összhangban lenni című könyv (e-bookban is) segít a hűtlenség feldolgozásában, önmagunk és a kapcsolatunk feltérképezésében. Feladatlapokat tartalmaz, hogy megismerjük a saját párkapcsolati vágyunkat, mit is keresünk a kapcsolatban, lássuk, hogy mire vágyunk.Ezen kívül életöröm-növelő gyakorlatokat tartalmaz, hogy legyen erőnk és hangulatunk a változtatásokhoz, és nem utolsó sorban párkapcsolat-javító konkrét gyakorlatokat találhatnak benne a párok, hogy mihamarabb elindulhassanak egymás felé, és olyan intenzív érzelmi és szexuális életet éljenek, amelyre vágynak.

Kívánom, hogy mihamarabb testileg-lelkileg kielégítő párkapcsolatban élj! Megérdemled.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!