Barion Pixel

Az alvás egy fontos része az életünknek. A statisztikák szerint egy 80 éves ember az életéből kb. 25 évet alszik. Napjainkban sok ember küzd azzal, hogy nem elég kielégítő az alvási időszaka, ezért nappal fáradt, nyűgös, és kevésbé tud a feladataira koncentrálni.

A nyugtató és altató gyógyszerek szedése nem a legjobb megoldás arra, hogy kipihenten ébredjünk reggel. Sokkal kedvezőbb, ha az alvásunkat oly módon segítjük, ami nem károsítja az egészségünket. Ihatunk este meleg tejet, vagy citromfű teát, miközben tudatosan figyelünk arra, hogy az esti órák ne szóljanak aktív tevékenységről, másnapi munkánk tervezéséről, vagy a problémáink megoldásának kereséséről.

Az este a lefekvés ideje. A testünk fáradt, és ezért kényelmes fekhelyre vágyik, rendezett körülményekre, és arra, hogy megengedjük magunknak a pihentető, regeneráló kikapcsolást.

Az alábbi öt dologgal segíteni tudjuk a könnyebb elalvást, illetve az egész éjszakát betöltő, pihentető alvást:

1, Vegyünk egy kellemes fürdőt! Szóljon halk, lágy zene, és érezzük a víz nyugtató közegét.

2, Figyeljünk a kényelmes, és testbarát öltözékre, és ágyneműre!

3, Iktassunk be minden nap egy kis sétát! Ha az időjárás nem kedvező, akkor a torna is segít abban, hogy alaposan átmozgassuk az izmainkat!

4, Meditáljunk elalvás előtt! Akár halk zenére, akár magunkban történő visszaszámlálásra, vagy az egyenletes légzésünk megfigyelésével kiüríthetjük az aggodalmat keltő gondolatainkat, és lecserélhetjük őket olyan kedves gondolatokra, melyek megengedik, hogy kellemesen ellazuljunk elalvás előtt!

5, Kerüljük a koffeines vagy alkohol tartalmú italokat az este folyamán! Igyunk inkább gyógyteákat, vagy egy pohár meleg tejet elalvás előtt!

+ 1 tipp: Elektronikus eszközök használata helyett este inkább olvassunk nyomtatott könyvet!

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

a Boldognak Lenni életmód könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

Ajánlott cikkek