Sokan úgy élik meg a karácsonyt, hogy ez egy kötelező vásárlási, családlátogatási őrület, és a nézőpontjuk szerint igazuk is van, de azért lehet ezt a pár napot szeretetben, hálával, békés kommunikációt használva is megélni. Nyilván, nem csak ezen a pár napon kell szeretettel fordulni egymás felé, de legalább azt is megláthatjuk ebben az időszakban, hogy mely családtaggal van rendezetlen viszonyunk, melyik területünkön kell önmagunkat fejleszteni. Érdekes lehet ilyen szemüvegen keresztül karácsonyozni. Jobb, mint dühöngeni a sorban állás vagy a dugó miatt, esetleg előre utálkozni az undok nagybácsin.

Hoztam néhány tippet, hogy mit lehet bevetni még azelőtt, hogy perpatvar, vagy sértődés alakulna ki a párok között, vagy a családi vacsora alkalmával.

1, Készülj mentálisan az ünnepre! Hangolódj rá arra, hogy találkozol azokkal, akiket szeretsz, az ajándékoddal pedig kifejezheted azt, hogy fontosak neked, gondoltál rájuk. Hunyd le a szemed, gondold el, hogy milyen az, amikor boldog vagy karácsonykor. Lehet, hogy mosolygós vagy, kedves, és elfogadó?

2, Készülj fel a békés kommunikációra! Ha le szoktál fagyni egy-egy feszült helyzetben, akkor találj ki egy olyan mondatot, amivel rövidre tudod zárni a rossz irányba robogó beszélgetést, vagy amivel udvariasan, de érthetően ki tudod fejezni, hogy másra van igényed, mint ami most történik. Ha lehet, kerüld a „mindig” és a „soha” kifejezést, mert ezek gyakran csak olajként működnek a veszekedés tüzén.

3, Noha, a rohanó világban azok boldogulnak, akik rugalmasan állnak a dolgokhoz, de azért legyen egy terved, hogy mi mindent szeretnél megvalósítani ebben az időszakban. Majd kezeld ezt kellő rugalmassággal, és higgadtsággal – ha mégis el kellene térni a tervedtől.

4, Meditálj, vagy végezz mindfulness gyakorlatokat! Nem csak a vita hevében jönnek jól ezek a leeresztő technikák, hanem előre is gyúrhatunk általuk a békés mindennapokra. Napi félóra meditálás nagyon sokat dob az ember hangulatán, közérzetén. Ha ez sok időt jelent neked, akkor legalább tíz percet szánj rá, de annyit biztosan. A saját egészséged érdekében.

5, Legyél hálával a jelenben! Ha nehezedre esik ezt az egész karácsonyi cécót végigcsinálni, ha nem tudod, hogy mihez kezdj magaddal a vendégségben, ha frusztrál bármi is, akkor fókuszálj azokra a dolgokra, amelyekért hálás tudsz lenni. Akár az egészségedre, a szabadságodra, a biztonságodra, de gondolhatsz arra is, hogy milyen szerencsés vagy, hogy a karácsonyi ünneplés jutott neked osztályrészül ahelyett, hogy valami borzalmas körülmények között kellene ázva-fázva szenvedned.

 

Nézz meg egy embert –
ott térdel a körülmények előtt.
Nézz meg egy varázslót –
ott térdelnek előtte
a körülmények.

Duncan Shelley

 

 

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb.

Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!