A tartós kapcsolatban élők egy idő után megtapasztalják a távolodás aggasztó érzését. Ez nem feltétlenül jelenti egy kapcsolat végét, de az biztos, hogy jól kell tudni a távolodásból közeledésbe váltani.

A távolságban jó is lehet, végülis így van lehetőség az egységszerű szimbiózisból visszanyerni önmagunkat, megtalálni a határainkat, azt hogy hogy is állunk ebben a kapcsolatban. Mennyire veszítettük el magunkat, mennyire oldódtunk fel a szülőségben, és a közeledési gyakorlatok egy kis frissességet, szeretetérzést tudnak hozni a megfakult mindennapokba.

Mit tegyél, hogy szeressen veled lenni a párod?

5 olyan tippet hoztam, amelyeket rendszeresen alkalmazva meg tud indulni a közeledés a partner felé.

1, Pozitív visszajelzések – ha nem szeretnéd lezárni a kapcsolatodat az elhidegülés miatt, akkor igyekezz minél többször észrevenni a partnered jó húzásait, és az elismerésedet fejezd ki érthetően. Szépen elpakolta a konyhát vacsora után? Dicsérd meg. Ha jól néz ki aznap, mondd el neki, hogy tetszik neked. Ha ő altatja ma a kisgyermeketeket, akkor mondd el neki, hogy milyen jó, hogy megtette és neked szabadult fel időd magadra.

2, Telefon némítása – ha mesél neked valamit, némítsd le a telefonodat. Éreztesd vele, hogy csak rá figyelsz, és nincs az a Facebook értesítés, vagy céges e-mail, ami fontosabb nála.

3, Érdeklődés – azt szokták mondani a klienseim, hogy a kezdetekkor azért tudták jól érezni magukat egymás társaságában, mert sokat érdeklődtek egymás szokásai, napja iránt. Ilyenkor fontosnak érezték magukat, osztatlan figyelmet éltek meg, és ez erősítette a kötődést.

4, Csók és ölelés – ha nagyon el vagytok távolodva, akkor a testi érintés nem biztos, hogy jól fog esni. Abban az esetben kis lépésekkel érdemes kezdeni, valahogy úgy, mint amikor elkezdtetek ismerkedni. Ápoltan, jó illatúan, frissen mosott fogakkal, kedvesen és óvatosan közeledjetek a partneretek felé.

5, Randi kettesben, szülői szerep nélkül – könnyen meg lehet szokni az egymástól elfordulást, és bizony néha hónapokig dolgoznak azon a párok, hogy újra látni kezdjék egymást és érdekesnek találják a partnerüket. Iktassatok be olyan randi napokat, amikor nem anya-apaként vagytok jelen, hanem a férfi és a nő részetek dominál. Az is jó stratégia, ha nem egyszerre indultok el otthonról, hanem napközben találkoztok valahol. Lehetőség van letenni az otthoni terheket és egy oldottabb légkörben vacsorázni, beszélgetni egymással.

Vissza lehet hozni a szenvedélyt a kapcsolatba?

Tudom, hogy nehéznek tűnik az eltávolodásból közel kerülni, de egyáltalán nem lehetetlen. Javaslom, hogy ismerd meg az eltávolodás okait, milyen gondolatok, meg nem bocsátott sérelmek vagy melyik jelenlegi viselkedés váltja ki benned, bennetek azt, hogy nem tudtok csatlakozni érdemben egymáshoz.

Kép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!