Az utóbbi években azok lelki egyensúlya is kibillent, akik eddig elég stabilan tartották a belső békéjüket. Ez köszönhető a bennünket körülvevő világgal való küzdelmeinknek is, annak is, hogy ki milyen személyiségfejlődésen megy keresztül éppen és mivel minden mindenre hatással van, így bennünk is telítődik az a bizonyos pohár és túlcsordul.

Kiborulunk, összeomlunk, mi sem mutatja jobban, hogy akár egy napon belül is érzelmi hullámvasútra kerülhetünk, amelyen utazva csak kapkodjuk a fejünket és az érzelmi kilengések egyre nehezebben engednek bennünket vissza a nullára. Pedig az sem valami sok, de mégis csak egy kiszámíthatóbb állapot.

Legyél önmagad jobb verziója

Az önfejlesztés lehetősége élethosszig tart, így sosem késő elkezdeni megteremteni önmagunk tegnapinál jobb verzióját. Nem hasznos magunkat másokhoz hasonlítani, elég csak az előző napi önmagunkkal foglalkozni.

5 szokás, ami segít neked, hogy jobban érezd magad, hogy elégedettebb legyél önmagaddal:

  • 1, ne hasonlítsd magad másokhoz, mert mindenkinek más az élettapasztalata, más utat járt be gyerekként és felnőttként is máshogy értelmezi a helyzeteket.
  • 2, ne tökéletes akarj lenni, csak elég jó – ahhoz képest, ahonnan indultál vagy ahhoz, amit szeretnél megvalósítani. Vannak tulajdonságaink, melyeket talán az életünk végéig sem fogunk tudni tökéletes állapotba hozni, de az már hatalmas előrelépés az önértékelés szempontjából, ha észre tudjuk venni a legkisebb fejlődést is magunkon és tudunk örülni is neki.
  • 3, vedd magad körül inspiráló, támogató emberekkel. Sokszor hallom, hogy „idősebb” korban már nem könnyű barátokat szerezni, amiben lehet is valami, azonban nem csak a barátok tudnak támogató közeget biztosítani számunkra. Ha csatlakozunk olyan csoportokhoz, ahol a közös cél megadja a kapcsolódási pontot, máris társaságban találhatjuk magunkat. Az emberi kapcsolatainkon dolgozni kell. Nem érdemes csak várni a lehetőséget, hanem inkább energiát tegyünk abba, hogy csatlakozhassunk a számunkra megfelelő társasághoz.
  • 4, mozogj rendszeresen, étkezz megfelelően. A kis testmozgás is beindítja a téged támogató folyamatokat a szervezetedben. Kellő energikusság nélkül nem tudsz változni.
  • 5, fejleszd az önismeretedet. Az önismeretünk egy olyan tudás, ami által az életünk több területén is magabiztosabban, értelmezhetőbben, átláthatóbban tudunk cselekedni. Könnyebb és pontosabb lesz a helyzetértelmezésünk, illetve a célunknak megfelelően tudjuk megválasztani a reakciónkat is.

Azt tapasztalom, hogy az önfejlesztés kis lépésenként haladva is nagy előrelépést tud hozni a lelki egyensúlyunkban és ezzel együtt az életminőségünkben. Tudom, nehezen illeszthető be az új napirend a mindennapokba, de például ehhez jó eszköz a heti tervező, ezen kívül a telefonunkba is állthatunk be jelzést, hogy ne feledkezhessünk meg azokról az új szokásainkról, melyek az új karakter kifejlődésében támogatnak bennünket.

Ha egyedül vágsz bele a munkába, ITT találsz hozzá segítséget. Ha velem dolgoznál, ITT tudsz időpontot egyeztetni.

Jó munkát!

borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!