Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

couple-260899_1280.jpgSokakat foglalkoztat a kérdés, hogy a jelenlegi társa-e a nagy Ő. Ez egy olyan kérdés, amire talán a jövőt valóban ismerő jósnők tudnának biztos választ adni. De azt hiszem, ők is csak azt határoznák meg, hogy jól kijönnek – e majd a felek, vagy viharos lesz a kapcsolatuk.

Azt tapasztalom, hogy azok a párok, akik jól megvannak, akik jól akarják és tudják is működtetni a párkapcsolatukat, azok nem firtatják, hogy vajon az igazival élnek –e együtt. Számukra nem feszegető kérdés, hogy akivel együtt vannak, az a lelki társuk-e. Ez általában akkor lesz központi gondolat, ha nem elégedettek a párkapcsolattal.

“Hölgyem, Ön a lelki társával él együtt.”

Ugyanakkor bennem felötlik még egy kérdés, mégpedig, hogy ha sok a súrlódás egy kapcsolatban, folyton vitatkoznak a felek, és érezhető a távolodás, akkor mit hozhatna a viselkedés szintjén az az újonnan szerzett információ, hogy „Hölgyem, Ön a lelki társával él együtt.”

Mennyiben változtatná meg a társ nem tetsző cselekedetéhez való hozzáállást? És ha valóban megváltoztatná, és új szemmel kezdené nézni őt – a szeretet szemüvegén keresztül -, akkor meg miért nem előlegezi meg, és hozza meg ezen a nézőponton keresztül már most a döntéseket?

Miért fontos tudnom, hogy a nagy Ő szuszog-e mellettem?
Ha ő az, akkor elnéző vagyok vele?
Akkor hirtelen a nem tetsző viselkedése elfogadottá válik?

Ha így van, akkor ez azt jelenti, hogy bármit is tesz, akkor én a biztos információ birtokában, magamban fogok változást hozni az eddigi viselkedésemben. A saját viselkedésemet fogom új szokások mentén alakítani. Tehát, nem a páromtól várom el, hogy az én boldogságomért végre megváltozzon.

Hm. De miért nem fogadom el a pontos információ nélkül is, hogy én is lehetek az, aki változást hoz, aki irányítója lesz és nem szenvedője a párkapcsolatnak?

Tudom, hogy vannak emberek, akik minden fórumon próbálják megfejteni, hogy érdemes-e kitartani a jelenlegi társuk mellett. A legjobbat akarják, és nem szeretnék vesztegetni az idejüket. Ha nem az igazi mellett ébrednek, akkor valószínűnek tartják, hogy van odakint a nagyvilágban valaki, aki szebb, jobb, kedvesebb a jelenlegi partnerüknél. És ha visszaigazolást kapnának arra, hogy valóban nem a lelki társsal nézik a tévét esténként, akkor azonnal tovább állnának.

A hiányt vagy a jó dolgokat akarod látni?

Ha a hiányra koncentrálunk, ha az köti le a gondolatainkat, hogy mi nincs meg, mit nem kapunk a társunktól, akkor nem fogjuk tudni jól működtetni a kapcsolatunkat. Akkor folytonos keresésben leszünk, ahelyett, hogy élveznénk a jelenben megadatott élményeket.

Nem azt mondom, hogy egy rossz kapcsolatba bele kell ragadni. Sőt! Azt gondolom, hogy egy rossz kapcsolatot ki kell mozdítani a megrekedt állapotból.

Ha egy kevésbé működő kapcsolatban élünk, akkor érdemes megfigyelni, hogy mi miként viselkedünk, miket gondolunk magunkról, a társunkról, a kapcsolatunkról.

Megvizsgálni azt, hogy

  • mi mindent adunk bele mi ebbe a közösbe
  • mennyire kötjük feltételhez a párunkat illető szeretetünket
  • mit vagyunk hajlandóak megtenni a kapcsolatunkért
  • és mit lennénk hajlandóak tenni, ha tudnánk, hogy ez az utolsó párkapcsolatunk
  • de tovább megyek, mit látnánk és tennénk másként, ha tudnánk, hogy a jelenlegi tásunk az, akit nekünk szánt a sors?

Ha megvannak az őszinte válaszaink, akkor láthatjuk, hogy van-e még mit fejlesztenünk magunkban azért, hogy egy jobban működő kapcsolatban éljünk.

A fentiek értelmében engedjétek meg, hogy megvariáljam az alcímet:

5 dolog, amiből a párod úgy érezheti, hogy te vagy az igazi

1, Figyelmesen hallgatod, érdeklődsz a vele történt események iránt, érdekelnek a tervei

2, Elégedett vagy azzal, hogy ő a társad, és nem kérdőjelezed meg a szándékodat, hogy vele akarsz-e élni és ennek tudatában vagy jelen a kapcsolatban

3, Nem kritizálod (hanem elmondod a véleményedet, tippedet, olyan formában, hogy építően hasson), nem akarod ráerőltetni az akaratodat, engeded és támogatod, hogy önmaga legyen

4, A viselkedésed által szeretve érzi magát

5, Ha nem érzed boldognak magad, akkor nem őt vádolod érte, hanem megoldást keresel arra, hogy mindketten jól érezzétek magatokat ebben a kapcsolatban

 Mi a válaszod? Te vagy a társadnak az igazi?

 

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni!
Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
a Boldognak lenni könyvek szerzője

Ajánlott cikkek