A párkapcsolatok kezdetén minden izgalmas, minden új, és felfedezésre vár. Idővel viszont a Közös megteremtése átvált a megszokás megszakítására irányuló vággyá. A két fél vágyik valami felrázóra, valamire, ami újra visszaadja az örömhormonos időszakot. Bókok, kedves gesztusok, ajándékok, ölelések után sóvárognak, és ha nem kommunikálják jól a társuk felé, ha nem szakítanak időt arra, hogy értő figyelemmel forduljanak egymás igényei felé, akkor vagy belefásulnak a kielégületlenségbe, az elégedetlenségbe, vagy házon kívül keresnek megoldást a hiány pótlására.

Magától működő párkapcsolat nincs, azt minden esetben a benne élőknek kell működtetni. Szeretetet adni, meglátni az igyekezetet, a kedvességet a másikban, és megadni mindazt, ami a társukat boldoggá és elégedetté teszi. Majd élvezni a boldoggá tett társ viszonzását.

Varázspálcás módszer ebben az esetben sincs, nincs egyetlen szérum, amit meg kell inni, és minden egy szempillantás alatt idillivé válik. A boldog házasságért, a boldog párkapcsolatért meg kell dolgozni. Viszont nem érdemes arra gondolni, hogy muszájból hozunk be új szokásokat, hanem inkább azt tartani szem előtt, hogy mit fogunk profitálni a befektetett energiából.

Ki ne szeretne szeretetteljes, békés hangulatban teázni, beszélgetni, filmet nézni, kirándulni, jókat enni, intim pillanatokat eltölteni a kedvesével?

Bízom benne, hogy a párkapcsolatban élők igen, hiszen ezért vannak egymás mellett, hogy segítsék, tanítsák, inspirálják, szeressék egymást.

Az alábbiakban öt olyan szokást mutatok be, ami boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi a kapcsolatot:

1, Használjuk rendszeresen az alábbi szavakat: köszönöm, kérlek, szeretlek, sajnálom, bízom benned, örülök neked.

Sajnos idővel a kapcsolatokból ezek a kifejezések elvesznek, így elég kopárrá válik a kommunikáció, és a praktikus, megoldásra váró feladatokon túl nem kerül terítékre a pozitív megerősítés, ami az összetartást segítené.

2, Örüljünk a család bevételének, ne firtassuk, hogy ki hoz több pénzt a háztartásba.

Az élet kiszámíthatatlan. Egyszer az egyik, máskor a másik fél keres többet. A kutatások azt bizonyítják, hogy a pénzt gyakran a hatalommal azonosítják az emberek, és ez a párkapcsolatban betöltött szerepre is kihatással van. A jól működtetett kapcsolatban a felek egyenrangú partnerek.

3, Legyen mindkét félnek én-ideje minden nap.

Sokszor inkább elfojtják a felek azt az igényüket, hogy a barátaikkal legyenek, mert nem akarnak belőle konfliktust otthon. Az elfojtott érzések sérelmekké változnak és bizony egy idő után robbannak. Általában az ilyen típusú veszekedések mögött a féltékenység áll, az, hogy a másik fél nem érzi eléggé szeretve magát.

4, Érintés, ölelés, csók, puszi

Ez a terület is gyakran csúszik le a párkapcsolat lejtőjén. Idővel elmaradnak a reggeli elköszönések, az üdvözlő csókok, az esti jó éjt puszik. Míg a kapcsolat elején teljesen ösztönösen ment egymás megérintése, a megszokás ezt is elűzi a mindennapokból. Ez akkor különösen nagy jelentőségű, ha valamelyik félnek például a testi érintés a szeretetnyelve, azaz, abból érzi szeretve magát, ha megérinti a társa.

5, Automatikus programok felismerése és tisztelete

Ha felismerjük a saját válaszreakcióinkat a történésekre, akkor könnyebben tudunk változtatni is azon, ha más végeredményt szeretnénk megélni, mint eddig. Ha pedig ismerjük a társunk automatikus reakcióit is, akkor az együttműködés jegyében másképp tudunk megnyilvánulni, mint eddig tettük, ahhoz, hogy más végeredményt éljünk meg. Például, ha észrevesszük, hogy a társunk a negatív kritikára támadással reagál, akkor a közölnivalónkat burkolhatjuk olyan formába is, hogy azt ne vegye személyes sértésnek, így várhatóan a támadása (védekezése) is el fog maradni. Ez nem azt jelenti, hogy nem adjuk tudtára, hogy mit szeretnénk, csak azt jelenti, hogy olyan formában adjuk át az információt, ami nem gerjeszt negatív hullámokat közöttünk.

A boldog párkapcsolatban élők tisztelik, szeretik, elfogadják egymást olyannak, amilyennek a fejlődési vonalukon éppen állnak, és bizalmat adnak egymásnak abban a tekintetben, hogy képesek olyan emberré válni, amilyenek szeretnének lenni. És ezzel a „tudattal” segítik, inspirálják, motiválják egymást a mindennapokban.

Párkapcsolat- javító, életkedv – növelő írásokért kattints a blogra.

Köszönöm, hogy velem voltál. Ha úgy érzed, van ismerősöd, akinek hasznos ez a cikk, küldd el neki, vagy oszd meg a közösségi oldalon. Legyen örömteli napod!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

Hallgasd meg a podcast adásokat is!