Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

child-1245893_960_720.jpgA listán csak olyan dolgok vannak, melyek nem kerülnek a szülőnek egy fillérbe sem.

Gyermeket nevelni édes dolog. Az első években még leginkább a gondoskodásé a főszerep: etetés, pelenkázás, ringatás, dúdolás, majd ahogy növekszik a baba, egyre többet játszik, és a legjobb, ha a szülő az alapvető gondoskodáson túl a játékba is be tud vonódni.

A szakemberek szerint a gyerekek nem csak az alapján tanulnak, amit hallanak, hanem amit látnak, amit a példaértékű személy, azaz a szülő megmutat neki. Ez azért fontos, mert ily módon gyermeket nevelni felér egy személyiségfejlődéssel a szülő részéről, hiszen csak azt tudom adni a gyermekemnek, azt tudom megmutatni, amit én is csinálok. Elgondolkodtató, ugye?

Lehet papolni arról, hogy milyen fontosak az emberi kapcsolatok, ha a szülők nem ápolják azokat. Ki lehet oktatni egy gyermeket a tiszteletről, de nem ér sokat, ha a szülők nem tisztelik a saját szüleiket, családtagjaikat, ismerőseiket, és önmagukat. Hiába megy a vita azon, hogy a gyerek nem pakol el maga után, ha azt látja minden nap, hogy apuka vagy anyuka otthagyja a mosogatni valót, vagy a szennyes tároló helyett a földre vagy a karosszékbe helyezik a piszkos ruhát. Ilyen esetekben a szülő nem lesz hiteles a gyereke számára, és a kérések üres követeléssé válnak.

Mi kell ahhoz, hogy egy gyermek jól érezze magát otthon?

Figyelem, szeretet, móka, tisztelet, elismerés, megbecsülés, beszélgetések, dicséret – leginkább.

Ezeken kívül – egy amerikai felmérés szerint – az alábbiak abban segítenek, hogy boldog gyermekkor várjon egy kisgyermekre:

1, Mindkét szülő egyaránt részt vesz a gyermeknevelésben. Értő figyelemmel, szeretettel, megértéssel, elfogadással, játékossággal. A szülők egymással egyetértésben adják tudtára a gyermeknek, hogy mit várnak tőle, mit engednek meg neki. Együtt mennek megnézni az iskolai meccseket vagy kísérik a gyereket a szavalóversenyre.

2, Optimista szemléletűek a szülők. Egymást támogatják, pozitív jövőképről beszélnek, a dolgok jó oldalára helyezik a fókuszt, és ebben a miliőben van szerencséje nevelkedni a gyermeknek is.

3, Az igyekezetért, a részvételért, az önmagához mért fejlődésért jutalmazzák a gyermeket, nem pedig az elért eredménytől függ a dicséret. Nem a többiekhez hasonlítják őt, sem pedig a saját elvárásaik alapján ítélik meg, hanem a gyermek eddigi igyekezetéhez, eddigi képességéhez mérten értékelik a változást.

4, Rendszeresen használják a meditációt, és/vagy a sportot mint stressz-oldó eszközt a családban.

5, Közös kirándulások, társasjátékozás, olvasás, élmények megbeszélése, mások segítése jellemzi a közös minőségi időtöltést.

A listán nem kapott helyet a legmodernebb, legújabb vásárolható eszköz, mivel a boldogságot kutató professzorok tanulmánya szerint egy feltöltő, kikapcsoló közös élmény sokkal tovább fenntartja a boldog, elégedett állapotot, mint egy tárgy megvásárlása.

Párkapcsolat- javító, életkedv – növelő tippekért kattints.

 

Ajánlott cikkek