Hogy a tartós kapcsolatban milyen gyakran szexelnek a párok?

Kutatások szerint, egy átlagos házaspár évente 60 alkalommal él otthon szexuális életet. Számos vicc, mém és sajnos igaz történet is alátámasztja, hogy sok esetben az együtt töltött évek gyarapodásával ellentétben az együttlétek száma lecsökken. Ennek több oka is lehet. A hozzám forduló kliensek nagy része azért áll be a szexmentes életre, mert ami elég volt a szexhez a kapcsolat első 3 évében, az már nem lesz elég a kapcsolat későbbi szakaszában. A sérelmek, az elvárások, a csalódások, a megszokottság, a kényelem átveszi az újdonság, az izgalom helyét és a vágykeltés helyett a vágy elmaradása lesz a jellemző.

Noha egyetlen szerelmespár sem hiszi, hogy el fog jönni az idő, amikor már nem kívánják egymás közelségét, de sajnos ez sok esetben megtörténik. A nagy kérdés, hogy lehet-e tenni valamit azért, hogy a megszokottá vált szexmentes kapcsolatba újra vissza jöjjön a szenvedély. Minden eset más, de a jó hír, hogy sok esetben újra tudnak kapcsolódni egymáshoz a párok, feltéve, hogy mindkét fél szeretné azt a közeledést.

A szexmentes kapcsolat okai

Ha szeretnénk tudni, hogy miért tapasztalunk valamit a jelenben, akkor érdemes megvizsgálni, hogy mi vezetett a kialakult helyzethez. Nagy vonalakban:

  • Vonzalom hiánya (külső-belső taszító tényezők), szerelem valaki más iránt
  • Szeretetlenség érzése (egymás szeretetnyelvének elhanyagolása)
  • Gyermeknevelési feladatok miatti leterheltség (egyenlőtlen, megterhelő feladatleosztás)
  • Harag a társ felé (fel nem oldott sérelmek)
  • Én-kép probléma, önbecsülés, önbizalom hiánya
  • Depresszió, mentális probléma
  • Hormonális probléma, egészségügyi probléma

Szexmentes kapcsolat megoldása

Úgy tapasztalom, hogy bármi is a szextelen kapcsolat oka, fel kell térképezni és beszélni kell róla, ha továbbra is együtt akarnak maradni a párok, mert sajnos az intimitás, a szexuális elégedettség hiánya veszélybe sodorja a párkapcsolatokat. Hogy meddig bírják ki szex nélkül a felek a kapcsolatban, ez sok mindentől függ, így a válás, vagy esetlegesen a hűtlenség bekövetkeztének idejét nem lehet megjósolni.

Nem könnyű elindulni a megszokott távolságból, de nem lehetetlen. Az újraközeledéshez ön és társismeret, szándék, türelem és a vágy felkeltése érdekében tett gesztusok szükségesek – mindkét fél részéről.

Ha szeretnél újra közeledni a társadhoz, akkor arra bíztatlak, hogy próbáld megérteni a párod távolodásának az okát, majd változtass a viselkedéseden úgy, hogy felkeltsd a társad érdeklődését. A férfiakban könnyebben ébred vágy, a nőkben olykor sokkal nehezebb, és a folyamat megértése sokat tud segíteni az új, vágykeltő szokások kialakításában.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!