sad-girl-1382940_1280.jpgElőre szeretném leszögezni, hogy nincs olyan állapot az életben, amikor minden annyira tökéletes, hogy semmin sem kell változtatnunk, vagy semmiben sem kell döntést hoznunk a hogyan tovább-ot illetően.

Amikor egy fejezet lezárul az életünkben, vagy lezárulni készül, akkor hajlamos az ember azon rágódni, hogy miért alakult így, vagy éppen azon morfondírozik, hogy mi lesz vele, ha ez az új fejezet mégsem hozza a várt számításokat. Aggódik az egészsége, az anyagi helyzete, a nyugalma, a biztonsága, a szeretettsége, vagy a hasznossága csorbulása miatt. Ok – okozat: emiatt viszont rosszul érzi magát, sorra kihagyja a lehetőségeket, hogy örömteli eseményeket éljen meg.

Első lépésként a szemem elé ugrik egy Seneca idézet: „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” Nagyon szeretem ezt a gondolatot és tényt, mert bizony gyakran kerülünk olyan élethelyzetbe, amikor csak állunk a nagy útjelző táblák előtt és fogalmunk sincs, hogy merre kanyarodjunk, melyik lesz az az út, ami bennünket „jó” helyre visz. Idézőjelesen jó, mert gyakran ami jónak tűnik sem az, és ami rossznak látszik, sem lesz az, az idő előrehaladtával.  Éppen ezért jobban járnánk, ha nem azt kutatnánk, hogy mi az, ami hosszú távon beváltja a reményeinket, mármint, melyik irány az, amerre mennünk kellene a garantált boldogság felé. Mert garancia egyetlen döntésünkre sincs, ám amíg a hiányán keseregve több oldalról be akarjuk magunkat biztosítani,addig nehezen tudunk örülni az adott pillanat tökéletességének. 

Az viszont igaz, hogy egyetlen pillanat van, ami a miénk. És ez a mindenkori MOST pillanata. Óriási hatalommal bír: most megmondhatom valakinek, hogy szeretem. Most bocsánatot kérhetek, most megbocsáthatok. Most elkezdhetek új szokásokat kialakítani magamnak. Most elkezdhetek szeretetteljes szavakat használni magamra és másokra. Most elhatározhatom, hogy szerencsés vagyok, és jó nekem.

Szóval a most hatalmára, Seneca gondolatára, és Arisztotelész ok – okozati összefüggésére építve itt áll 7 pont, és gondolat, mely közelebb vihet ahhoz, hogy kilépjünk az aggodalom fogságából:

1, Ok – okozati összefüggés. Minden, ami most történik velem, egy régebbi döntésem következménye. Nem kell túlgondolni, nem kell bűntudatot csiholni. Elég, ha arra fordítom, hogy ez ugyanúgy igaz lesz a jelen- jövő vonatkozásában is. És ez jó hír.

2, Ahogy kint, úgy bent, és fordítva. Ha a körülményeim között van, amivel nem vagyok megelégedve, akkor annak megváltoztatásához belső munkálatokat kell végeznem.  Gondolatok, szemlélet, nézőpontok tekintetében.

3, Ha jó lelkiállapotban szeretnék lenni, ha jól akarom érezni magam a bőrömben, akkor bizony a fizikai síkon is tennem kell érte: mozgás, tápláló ételek, kapcsolatok, jótékonyság, olvasás…

4, Azért vannak a jó barátok, hogy megoszthassuk velük a gondjainkat, hogy nagyokat nevessünk velünk, hogy meghallgassuk a számukra bevált jó gyakorlatokat, együtt ötleteljünk, és emlékeztessük egymást az idő múlandóságára. A kutatások szerint, a boldog emberek baráti hálója széles, és minőségi kapcsolatot ápolnak velük.

5, Az aggódás passzívvá tesz, ezért engedd el! Könnyű azt mondani! Szintén kutatási eredmények támasztják alá, hogy a nagy számok törvénye alapján, minél több mindenben engedünk teret a kinyilatkozásunknak, minél nyitottabbak vagyunk új ismeretek, cselekvések irányába, annál kevesebbet fogunk aggódni, hiszen a nagyobb rálátásnak köszönhetően több lehetőséget fogunk megpillantani.

6, Fejben dől el minden. Egyszerre csak egy félét tudunk gondolni, így érdemes a negatív megállapításokat pozitívokra cserélni. Gondolataink határozzák meg a szavainkat, szavaink a tetteinket.

7, Mosolyogj, amikor csak okot találsz rá. Nem találsz, mert szörnyű az életed? Mosolyogj egy kedves szomszédra, a gyermekeidre, a szüleidre, a testvéredre, a buszsofőrre…, de a legfontosabb, bármennyire is szörnyűnek érzed a napodat, üdvözöld magad mosollyal a tükörben.

 

Mindig van döntési lehetőségünk. Nem vagyunk sarokba szorítva csak azért, mert nem merünk mások lenni, mint akiknek addig láttuk, hittük magunkat . Nem azért van valakinek rossz élete, mert a házastársa házsártos, vagy eljár otthonról. Nem azért érzem rosszul magam, mert a főnököm ordít velem és irreális határidőket szab. Azért vagyok rosszul, mert hagyom, hogy így legyen.
Bárki, bármikor dönthet úgy, hogy változtat a kialakult helyzeten.

Ma vagy a hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni!

Szeretetben, egészségben, békességben!

További párkapcsolat-javító, önbizalom- növelő és életörömöt hozó módszerért kattints IDE!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm programok,
az  Összhangban lenni könyv (boldogság – párkapcsolat – szülőség – én) szerzője