Nem annyira ritka eset, mint amennyire gondoljuk. Elég gyakran előfordul, hogy két ember vonzalmat érez egymás iránt egy baráti társaságban. Ez történt Magdiékkal is.

Húsz évnyi házasság után fény derült a titokra, hogy egy ideje, alkalmanként összejár Péter és Magdi egyik barátnője, Andrea. Magdi a kiutat keresi, ami által megértené a helyzetet, és hideg fejjel dönthetne a továbbiakról.

„Nem kívánom senkinek azt, amit azon az estén éreztem. Andreával több éve barátok vagyunk, és talán ő lett volna az utolsó, akire gyanakodtam volna, hiszen jóban vagyunk, családja is van. De minden kiderült a számomra az elcsípett sms-ből. Nem is tudom, hogy mi lett volna jobb. Talán, ha meg sem tudom, ők meg abbahagyják ezt az egészet.”
Magdit nagyon felkavarták a történtek. Csalódott volt, amiért a háta mögött összefogtak ellene. Szégyenkezett, mert biztos volt abban, hogy kinevették őt valahányszor kielégülten beszélgettek az ágyban. Elveszítette a hitet, a bizalmat az élet, a párkapcsolat, és a barátság terén.

Hogyan legyen tovább? Hogy nézzen a szemükbe a történtek után? Hogy lesznek a közös összejövetelek? Hogyan bízzon a társában ezek után? Mit rontott el a kapcsolatàban, a barátságában, hogy ide jutott?

Ezek a nehéz kérdések gyötörték. Fájdalmát az sem enyhítette, hogy a férje és a barátnője  is szenvedett a helyzetben.

Melyik kapcsolatot zárja le? Egyáltalán mi a helyes reakció ilyenkor? Ki lehet bogózni egy ilyen helyzetet? Lehet ez újra bizalommal és örömmel teli kapcsolat? És a barátság? Elbír egy ilyen helyzetet? Vajon a fájdalomból tanultak az érintettek? Csak a férjnek és a szeretőnek, vagy a megcsalt félnek is része van abban, hogy ez így alakult? Miért tették ezt vele?

Nem minden kérdésre talál megnyugtató választ az ember. Úgy gondolom, hogy nincs meghatározott, “normális” reakció, hiszen minden azon múlik, hogy mit szeretne a megcsalt fél a továbbiakban.

Meg akarja-e tartani a házasságát, és akarja-e fejleszteni azt? Szeretne-e újra bizalmat adni a barátnőjének? Inkább mindkettővel megszakítaná a kapcsolódást? A döntésben, és a továbbiakban segítséget adó módszerekről, gondolatokról a Boldognak lenni című könyvemben írtam.

Bármit is válasszon a megcsalt fél a továbbiakra nézve, meg tudja találni a stratégiát a kivitelezéshez.

 

Kedvezménnyel előrendelhető az új, Építed vagy rombolsz? című könyvem, ami a krízishelyzetekből való felépülésben, a bátor döntések meghozatalában segíti az olvasót.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!