Amikor hűtlenség történik egy kapcsolatban, akkor a hűtlen fél dönteni fog, hogy miként szeretné tovább élni a párkapcsolatát, az életét. Az biztos, hogy bárhogy dönt, ez nem lesz egy egyszerű és könnyed időszak az életében.

Az előző órákban engedett a vágyainak, de hogyan tovább?  
Együtt akar maradni a társával, vagy inkább ez jel volt arra, hogy külön boldogabb lenne?
Elmondja otthon a történteket, vagy hallgasson róla?

 

„Elmondjam-e a házastársamnak, hogy megcsaltam?”

Gyakori kérdés ez egy házassági tanácsadó postaládájában, azonban én erre nem adhatok választ, csak segíteni tudok a döntés meghozatalában. Nem nekem kell tolnom az ügyfelet egyik irányba sem, hanem olyan beszélgetést érdemes kialakítanom, melyben ő maga meg fogja találni a saját életére, helyzetére, párkapcsolatára, lelkiismeretére szabott választ, ami segíteni fog neki.

Az alábbiakban olyan emberektől (férfi, nő vegyesen) hoztam véleményt, akik a hűtlenség után úgy döntöttek, hogy együtt maradnak a társukkal, és javítani akarnak a kapcsolatukon.

 

Így nyilatkoztak azok, akik elmondták a társuknak a hűtlenséget:

Közvetlen a beszélgetéskor és kis idővel utána.

Hűtlen fél 1.

„Megkönnyebbültem, hogy nincs már senki és semmi hazugság közöttünk. Jó volt könnyíteni a lelkiismeretemen. Most már érezheti, hogy bízhat bennem, hiszen ezt is elmeséltem.”

 „Nagyon nehéz újra kivívnom a bizalmat, hiszen bárhova megyek egyedül, mindig arra célozgat, hogy biztosan találkozóm van. Nem hisz most már nekem annyira.”

Amit a párja mondott: „Bár sose mondta volna el! Paranoiás lettem.”

Hűtlen fél 2.

„Jó, hogy most már nem érzem hazugnak magam, mert mindent őszintén elmondtam. Ráadásul legalább ráeszmélt, hogy kellenék másnak is, így biztos többet tesz majd a kapcsolatunkért.”

„Megbántam, hogy elmondtam a történteket, mert nagyon összeomlott, és azóta sem állt vissza a béke közénk. Egyre jobban vágyóm a szeretőmre, mert pont ezeket a pillanatokat nem tudtam régen sem kezelni.”

Amit a párja mondott: „Örülök, hogy elmondta, legalább tudom, hogy őszinte most már hozzám. De nem tudom egyelőre megemészteni, hogy mennyire megbántott ezzel.”

Hűtlen fél 3.

„Nem volt kérdés, hogy azonnal elmondjam-e neki. Csak az őszinte kapcsolat tud helyreállni.”

„Nehéz heteink voltak, de többet nem akarom megcsalni őt, mert iszonyú poklokat jártunk meg így mindketten.”

Amit a párja mondott: „Hiszek neki. Hiszem, hogy megbánta, mert azóta sokkal jobban óvja az egységünket. Figyel rám, kérdez, beszélgetünk. Egyikünk sem akar újra ebbe a pocsolyába lépni.”

 

És mit mondanak azok, akik hallgattak róla?

 

„Nem akartam terhelni vele, elég, ha én küzdök a lelkiismeretemmel.”

„Eszemben sincs elmondani, soha, de soha többet nem bízna meg bennem.”

„Rájöttem, hogy mi hiányzik az életemből, de nem akarom bántani vele. Inkább beszélgetéseinkkor igyekszem úgy alakítani a helyzetet, hogy kiderüljön, mire is vágyom igazán.”

„Nem hiszem, hogy jót tenne az önbizalmának, ha megtudná, mit tettem. Noha fáj a hallgatás is, de legalább nem kell neki még ezzel is szembesülnie.”

 

Hogy mi a jobb, vagy a rosszabb döntés? Az a biztos, hogy bárhogy is választ a hűtlen fél, létrejön egy döntés és annak tapasztalható lesz valamilyen következménye.

 

Sok pár nem mer külső segítséget kérni, szégyellik a történteket. Azonban a barátok olyan tanácsot fognak adni, amivel az érintett fájdalmát csökkenthetik, viszont az igazi fejlődés nem történik meg a fájdalom, a dolgokkal való szembenézés nélkül. A megfelelő segítséggel viszont újra egymásra találhat az egykor őrülten szerelmes, majd tudatosan egymást választó felek.

 

Információ a tanácsadásról –>

Szeretnék könyvet olvasni önbizalom-növelésről, párkapcsolat-javításról —>

E-bookot szeretnék gyorsan, és kedvező áron (telefonra/számítógépre/táblagépre/e-olvasóra) –>

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!