Nem tudok pontos számadattal szolgálni, hogy az elmúlt évtizedekhez képest nőtt-e, és ha igen, mennyivel a házasságtörések száma. Már csak azért sem, mert ez az a terület, amely tabu, vagy épp a legnagyobb hazugságot hívja elő. A nők jobban titkolják, a férfiak pedig magasabb számot mondanak – haveri körben. Ezek talán régi időkre vezethető vissza. Az egyenlőtlen megítéléshez.

Az viszont biztos, hogy napjainkban nagyon könnyű viszonyt létesíteni valakivel, és nagyon könnyű lebukni is a párunk előtt. Az engem megkereső párok, vagy egyének a hűtlenség megtörténte, vagy még fennállása alatt csak akkor jönnek el, ha véletlenül felszínre jutott a dolog, és bár nem akarnak kilépni a házasságból, de valami gyógyírt keresnek arra a mérhetetlen fájdalomra, amit az árulás okozott. De nem csak a megcsalt fél szenved, hanem a hűtlen is, hiszen – bár legtöbbször nem bánják meg a tettüket, azt azért nagyon tudják sajnálni, hogy a párjuknak ekkora fájdalmat okoztak, és hogy ilyen zűrzavar keletkezett a kapcsolatukban. A hűtlenség feldolgozásának első lépései elég negatív légkört okoznak az otthonukban. Sírás, kesergés, vádaskodás, játszmák…

A hűtlenség lehet ugródeszka is akképp, hogy végre felszínre kerülnek a szőnyeg alá söpört sérelmek, hiányok. Hiszen csak akkor lehet megjavítani valamit, ha tudunk a problémáról. Ugyanakkor az is igaz, hogy ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel a helyzet kialakult, nem fogják tudni megoldani. Kell, hogy legyen egy szemléletváltás, egy hozzáállásbeli váltás, hiszen az a gondolkodás, az a szokás, ami eddig volt, az erre az eredményre tudott vezetni.

Néhány gondolat a hűtlenség feldolgozásához:

  • ha már kiderült a hűtlenség – beszélni kell róla
  • döntést kell hozni mindkettejüknek, hogy együtt maradnak, és mindent meg fognak tenni a javításért
  • a megcsalt fél olyan kérdéseket tegyen fel, melynek a válaszait fel fogja tudni dolgozni, és amelyek a továbblépésben segítik őt (jobb volt-e nálam az ágyban helyett, pl.: mit adott a viszony, amit itthon nem találtál meg?)
  • a hűtlen fél legyen türelmes a sérülést szerzett megcsalt féllel szemben
  • a bizalom újraépítésében mindkettőjüknek részt kell vállalniuk, és teljesíteni a vállalásukat

Nem csak a párkapcsolat működésének elemeit, lépéseit, javító gyakorlatait kell megismerni, és működtetni, hanem a hűtlen és a megcsalt félnek is szüksége van egy önismereti fejlesztésre, hiszen tudnia kell, hogy mi mit vált ki belőle, és miért azt. És ugyanígy képet kell, hogy kapjon a társának az igényeiről, vágyairól, viselkedési mintáiról.

Így könnyebben fogják átlátni a helyzetet, a reakciókat, az előremutató lépéseket.

Ha szeretnél segítséget kapni az életed feljavításához:

Tanácsadásra jelentkezés –>

Könyv:

Építed vagy rombolsz?  Többfajta gyakorlat, technika ismerhető meg a könyvben a magabiztosságod növeléséhez, a félelem leküzdéséhez, az önértékelésed erősítéséhez. (Párkapcsolat-javító tippeket is találhattok a könyvben) Segít, hogy kiépítsd a vágyott életedet.

Összhangban lenni – Szülői és partneri szerepek összehangolása, határok felismerése, kudarc feldolgozása, életcél megtalálása, mindfulness technika. 

Ezen kívül életöröm-növelő gyakorlatokat tartalmaz, hogy legyen erőnk és hangulatunk a változtatásokhoz, és nem utolsó sorban párkapcsolat-javító konkrét gyakorlatokat találhatnak benne a párok, hogy mihamarabb elindulhassanak egymás felé, és olyan intenzív érzelmi és szexuális életet éljenek, amelyre vágynak.

Egy angyal hangját hallottam – spirituális regény, mely a lét kérdéseit feszegeti, belső támasz kiépítésében segít. Rendkívül érdekes látásmóddal ismertetni meg az olvasót.

Minden Boldognak Lenni könyv kapható e-book formájában is.  

A könyveket kérd a kedvezőbb csomagajánlatban!

 

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!