Honnan tudhatjuk, ha megcsal a párunk? Vannak-e előjelei a megcsalásnak, és ha igen, melyek azok?

Nem minden fakad megcsalásból, ami annak jelének tűnik, de vannak olyan jelek, amelyekre érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk elválni.

Amikor először meglátva a jelenlegi tásunkat, megindultak a lepkék a gyomrunkban, akkor nem tolakodott az elménkbe az a gondolat, hogy mi valaha is képesek leszünk egymástól eltávolodni. Az örök szerelem ígérete szebé tette a napunkat, boldogan szökkentünk a munkahelyünkre, az addig gyötrőnek tűnő munkahelyi feladatok súlya csökkent, és mi is könnyebbek lettünk néhány kilóval. A szerelem csodákra képes.

Ha a nagy szerelemben és egymásra figyelésben már össze is költöztünk, akkor ismerjük ki igazán a másikat, a napi több órás együttlétben, a feladatok közös megoldásában előbb-utóbb észrevehetővé válnak a különbségek is. A párkapcsolatban a közeledés-távolodás ciklusa megkezdődik.

A nők hajlamosak mindent feláldozni a kapcsolat elején, nem tűnik tehernek a mosás-főzés-takarítás, de több év eltolódott munkamegosztás után felütheti a fejét a kiégés, a fáradtság, a fásultság. Vagy szólnak a társuknak, és segítséget kérnek, vagy nem szólnak és titkon várják azt, hogy leessen a tantusz a férfinak. A férfi viszont nem mindig veszi észre az utalgatásokból, hogy mire is van szükség. Jön a sértődés, a csalódás, és hosszú idő elteltével megfogalmazódik a szeretetlenség.

A férfiak nem mindig értik a jeleket, nem mindig veszik magukra, hogy változtatniuk kellene az addig működő szokásokon. Ilyenkor a párkapcsolatban egy kis feszültség érzékelhető, ami eltávolodáshoz vezet, ha nincs kezelve.

Az eltávolodást mindkét fél érzékeli már, elmaradnak a szexuális együttlétek, mert a nő érzelmi alapon szeretné a közeledést, de mélyen belül elítéli a férfi viselkedését, a hétköznapokon magányosnak érzi magát, egyedül lett hagyva a gondjával. A férfi érzékeli a távolodást, és nem érzi azt, hogy otthon felnéznek, vágynak rá, romlik az ő önértékelése is.

A szeretetlenségből megcsalás lehet

Tehát, ha az elmaradt puszikat, öleléseket, odafordulást észleljük, még nem feltétlenül arról van szó, hogy megcsalja egyik fél a másikat, de előjelként vehetjük.

A megcsalás jelei

A klienseim az alábbi megcsalás jelekről számolnak be, mint például, a párom

 • magával vitte a telefont még oda is, ahova addig nem szokta
 • jelszót állított be a laptopjához és a telefonjához
 • túl sokat nyomkodta a telefonját
 • nem akart velem nyilvánosan megjelenni
 • túl sokat túlórázott
 • egyre több időt töltött a barátaival, nélkülem járt el szórakozni
 • egyre ritkábban vette fel a telefont, ha hívtam, és az üzenetekre is soká válaszolt
 • hirtelen sportolni kezdett, új ruhatárat vásárolt
 • olyan helyzetekben is ingerültté vált, amelyekben addig soha
 • kiköltözött a hálószobából
 • kerülte a közös időtöltéseket, a beszélgetéseket

Leggyakrabban ezekről a figyelemfelkeltő jelekről beszéltek nekem a kliensek, de hozzáteszem, ezek a jelek nem minden esetben a megcsalás jelei. Tehát, ha észreveszed a fenti jeleket a kapcsolatodban, inkább arra biztatlak, hogy ülj le a társaddal, mondd el, hogy mit érzel, hogy magányos vagy, hogy több időt szeretnél vele tölteni, hogy úgy érzed, nem tudsz bízni benne most. Kérdezd meg, hogy érzi magát ebben a kapcsolatban, beszéljétek meg, hogy miben tudtok változtatni, hogy mindketten jobban érezzétek magatokat.

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!