A mi kultúránk hűtlenség esetén leosztja a lapokat jó emberre és rossz emberre. A megcsalt fél az áldozat, a hűtlen fél pedig a bűnös, akinek bűnhődnie kell.  A hűtlenség feldolgozása érdekében megkereső ügyfeleimmel beszélni szoktunk arról, hogy mit jelent a hűtlenség. Milyen folyamat előzi meg a döntést, és mi az, amit a hűtlen fél a viszonyban talált meg. Fontos a felismerés a továbblépéshez.

Dolgozom olyan párokkal, akik a hűtlenség által szerzett pofonokból próbálnak felállni. Bizony, nem csak a megcsalt fél szenved egy ilyen helyzetben, hanem a hűtlen is. Az viszont különbség, hogy számára ott vannak a szép emlékek, melyekből erőt meríthet, míg a megcsalt fél csak a szeretetben sivár időszakra tud visszaemlékezni.  Talán úgy tűnik, hogy nem azonos teherrel állnak az újraépítés rajtkockájánál.

A párok sorsait megismerve azt tapasztalom, hogy a hűtlenség nem fekete vagy fehér dolog. Persze, a döntést a hűtlen fél hozza meg, ennek felelőssége az övé. A kialakult helyzetben azonban mindketten asszisztáltak a sivársághoz, az elégedetlenséghez, a mulasztáshoz, a csendben elforduláshoz.

Gyakran hideg zuhanyként éri a megcsalt felet az, hogy a társa máshoz ment boldogságért, azonban az eset mögött megbújó érzések feltárásakor jellemzően kiderül, hogy már régóta jelzést adott a hiányáról, de az nem talált fogadó félre. Talán azért, mert nem jól történt a kommunikáció, talán azért, mert nem kapott kellő figyelmet az, amit közölt, vagy mert annyi sérelem érte már a fogadó felet, hogy a kárpótlásra várakozásban nem érdekelte az, ami a másik félben zajlik.

Az üléseken a megcsalt felek általában ezeket a kérdéseket teszik fel:

  • Ha ilyen rosszul érezted magad a kapcsolatunkban, miért nem léptél ki belőle?
  • Ha annyival jobb az a másik ember, miért nem vele akarsz élni?
  • Gondoltál arra, hogy ezzel mit okozol nekem?
  • Miért nem tudsz úgy tekinteni rám, mint arra a másikra?
  • Miért nem szóltál nekem hamarabb, hogy ekkora a baj?

 

Minden kérdésre van válasz, bár nem mindig sikerül azt közvetíteni vele, amire a kérdező vágyik, ugyanis nem minden kérdésre van megnyugtató válasz. Sőt, fontos elkülöníteni, hogy a kérdező valóban el bírná-e a választ, vagy csak feszíti az információhiány, és ezért akarja feltenni a kérdését.

A megcsalás meglépése egyszerű folyamat. Az ember annyira kínlódik abban, hogy nem érzi jól magát a bőrében, az életében, hogy ezt a lépést látja a legjobb megoldásnak. Persze, akkor és ott nem fog tudni tisztán gondolkodni, hiszen az vezérli, hogy minél hamarabb gyógyírt találjon a sebeire.  A bűntudat, a lelkiismeretfurdalás általában később kapcsol be. Akkor, amikor rájön, hogy amit tett, mégsem oldotta meg azt a problémát, ami miatt megtette.  

 

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Információ a tanácsadásról (személyes, SKYPE-os) –>

Szeretnék könyvet olvasni önbizalom-növelésről, párkapcsolat-javításról —>

Védem a környezetet! E-bookot szeretnék gyorsan, és kedvező áron (telefonra/számítógépre/táblagépre/e-olvasóra) –>

Hallgasd meg a podcast adásokat is!