A napokban azt hallottam a rádióban, hogy a kapcsolatok kb. 7-8 évre vannak tervezve, hiszen az emberi szervezetben is 7 évente megújulnak a sejtek. Elgondolkodtam ezen a kijelentésen. A párkapcsolat valóban csak 7-8 évre tud szólni, és utána az elválás az egyetlen opció?

Tapasztalataim szerint, nem. Azonban tény, hogy nem marad meg a láng, a pezsgés a kapcsolatokban, azokat időről időre vissza kell varázsolni – mindkét félnek.

A távolodás előbb-utóbb minden kapcsolatban megindul. Mit tehet a pár, aki nem akar egymás nélkül élni, de már kezd laposodni a kapcsolatuk?

1, Fejlesztik önmagukat, ismereteiket magukról, a társukról, a párkapcsolat működési elvéről.

2, Fejlesztik a kommunikációs, konfliktuskezelési technikáikat. Őszintén beszélnek egymással, de nem durván.

3, Megtanulják oldani a mindennapok nehézségeiből fakadó stresszes állapotot. Alkalmazhatják a mindfulness, a meditációs gyakorlatokat is.

4, Minden pillanatban döntenek, mielőtt megnyilvánulnak szóban vagy mozdulatban: építik a közösségüket, vagy rombolják azt.

5, A sérelmek feloldásán dolgoznak, az áldozat gondolkodás elengedésén.

6, Megfogalmazzák a vágyaikat, céljaikat egyéni és közös szinten is. Meghagyják egymás szabadságát, tudva, hogy bízhatnak egymásban.

7, A szeretetet választják az igazságharc helyett. Megtanulják egymás szeretetnyelvét, a szeretetteljes érintés alkalmazását.

Nem gondolom, hogy 7 évente véget kellene vetni a kapcsolatoknak, sokkal inkább azt kellene minden embernek elsajátítania, hogy miként tudja megélni azt, amiért megszületett, ami hajtja belül úgy, hogy közben nem bántja a másik embert, és nem fojtja meg szeretetével, félelmeivel őt. Könnyebb lenne a tartós kapcsolatban élők mindennapja, ha jelen lenne a a saját maguk, és társuk tisztelete, ha úgy tudnának kommunikálni, hogy a fejlesztendő terület említése nem személyes támadásként rögzül, hanem olyan megoldandó feladattá, melyben szívesen és felelősségteljesen vesznek részt.

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Ha inkább könyvet olvasnál a témában, kattints IDE! 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!