Attól függően éljük a párkapcsolatunkat, hogy milyen sémák, berögződések, tanult viselkedési formákkal rendelkezünk. Van, aki már gyermekkorában „hozzászokott” veszekedésekhez, a manipulációhoz, a játszmákhoz, a hazugságokhoz. Amíg ezeken nem dolgozik önmagában, beviszi ezeket a párkapcsolatába is. Akár elszenvedő félként, akár ezekkel az elemekkel oldja meg a helyzeteket.

Sématörés

Gyakran nem látunk rá arra, hogy mit teszünk igazából, milyen érzelmek húzódnak meg a tetteinkben, vagy akár a felismerhető érzések mögött meghúzódó érzések láthatatlanok számunkra. Pont úgy, ahogyan sok esetben nem ismerjük fel azt sem, hogy rosszul bánik velünk a társunk, vagy épp mi okozunk fájdalmat számára. Vagy legalábbis csak akkor tudatosul bennünk, ha már nagy a baj.

A rosszul működő párkapcsolat jelei

A rosszul működő párkapcsolat jeleiből hoztam néhányat. Ha felismered a kapcsolatodban valamelyiket, nem feltétlenül abban kell gondolkodnod, hogy ideje elválni, hanem ez egy gondolatébresztő lehet, hogy ideje van rendet tenni a kapcsolatban és elindulni a jól működtetés felé. Ide kívánkozik az a megjegyzés, hogy egyetlen párkapcsolat sem működik jól akkor, ha egyik vagy másik fél, esetleg mindkettő elengedi azt és a sodródás veszi át a vezető szerepet. Ilyenkor a felek ösztönösen, tanult működés alapján kezelik az élethelyzeteket. És bizony, ez sokszor boldogtalansághoz, szakításhoz vezet.

Az önismeret sokat segít, hogy élhetőbb, jobb legyen a párkapcsolat.

A rosszul működő párkapcsolat 5 jele:

  • nem lehet retorzió nélkül elmondani, hogy mit érzünk, mire van igényünk
  • bántalmazó, vádaskodó, kigúnyoló a kommunikáció
  • a határok nincsenek meghúzva, vagy figyelmen kívül hagyják őket
  • egyensúlytalan a közös tennivalók elvégzése, a szabadság mértéke
  • a közös pillanatok helyett a külön tevékenységek a mindennaposak

Ha valamelyik pontban a kapcsolatotokra ismertél, érdemes feltérképezni, hogy milyen kapcsolatban szeretnél élni, mit szeretnél kapni a társadtól és te mit vagy hajlandó tenni az ő igényeinek megfelelően. Ha nem boldogultok ezek átbeszélésével, akkor kérjetek segítséget, mert sok esetben nem azért válnak el a párok, esnek szét a családok, mert két nem összeillő ember alkot párt, hanem mert az önfejlesztésbe, a kapcsolati működés korrigálásába nem fektetnek energiát.

Borítókép

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!