A tartós kapcsolatokban szokott lenni néhány azonos, visszatérő, kellemetlen érzésekkel járó jelenség. Az egyik például, hogy a régen oly jól és gyakran történő szexuális érintkezések eltűnnek. Ha mégis együtt vannak a párok, akkor az egyik fél sokszor egy házastársi kötelezettséget látva adja át magát a pillanatnak, és nem érzi benne jól magát, nincs motivációja arra, hogy egy következő alkalommal is lefeküdjön a társával.

Oké, ezt a jelenséget sokan ismerik. De mit lehet tenni, hogy ez változzon?

Egyáltalán lehet tenni valamit?

Mindig lehet tenni azért, ami kényelmetlen, ami nem jó, csak meg kell találni azt, ami kimozdít a megrekedésből, ami által az elhidegült fél újra elkezd vonzalmat érezni a társa iránt. Zsákutca arra várni, hogy a társ lobbantsa lángra a tüzet, mert egy elhidegült kapcsolatban valószínű, hogy a társ sem tudja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy újra egymásra csodálkozzanak. És minél inkább várakozó üzemmódra kapcsolnak, tehát egymástól várják a helyzet megoldását, annál sanszosabb, hogy az eltelt idő, és a sivár szeretetéhségben valaki jön, és betölti a keletkezett űrt.

Megelőzés, olvasni a jelekből

A legjobb lenne megelőzni ezt az állapotot, de a kapcsolatokban jóformán természetes, hogy egyszer közeledünk, egyszer távolodunk a társunktól. A probléma nem ez, hanem az, amikor a távolodási szakaszban elkezdi valaki vádolni a társát a kialakult helyzetért, és a közeledési iránymozgás helyett egyre csak növeli a távolságot közöttük. A legjobb lenne olvasni a korai jelekből, nyakon csípni magunkat akkor, amikor észlelni kezdjük a szeretetéhségünket.

Ha már érezhető a távolság

A szexuális elakadás jelzi, hogy valami nincs rendben a kapcsolatban élőkkel. A leggyakrabban azt fogalmazzák meg a felek, hogy nem érezték szeretve magukat, nem tudtak felnézni a társukra, nem tartották önmagukat elég értékesnek, elismert embernek. A szexuális vágyak megakadása viszont csak duzzadt, és duzzadt, amit egy érkező érintés azonnal felrobbantott. Ilyenkor hajlamos a hűtlen fél azt gondolni, hogy a szerető személye sokkal jobb, mint az, aki otthon várja, de az esetek többségében nem ez a valóság. Hiszen, ha ugyanazt az energiát árasztaná otthon, ugyanazt az énjét mutatná a társa felé, és ugyanannyi erő-, időráfordítással oldanák meg a társukkal a szenvedély megélésének útjában álló technikai kérdéseket, akkor nyert ügyük lenne.

Néhány leegyszerűsített gondolat a szenvedély visszaengedéséhez

  • megkeresni azokat a viszonyítási pontokat, amelyek alapján megláthatod, hogy mit tesz a társad érted a mindennapokban (itt most nem az a lényeg, hogy a megfelelő csatornán teszi-e, hanem, hogy tesz-e valamit érted)
  • megkeresni azokat a pontokat, amelyek alapján el tudod ismerni a társad értékeit, eredményeit
  • megtalálni a társad életében azt, amitől férfinak/nőnek látod, ami vonzó lehet a számodra
  • a kettesben töltött izgalmas, szexi időtöltések technikai kivitelezéséhez akár segítséget is lehet kérni, aki vigyáz a gyerekre, stb. De legyen minél gyakrabban olyan időtöltés megszervezve, amelyben kiszakadhat az anya, az apa a megszokott mókuskerékből, és újra „csak önmaga” lehet.
  • tanuljanak meg pontosan fogalmazni ahhoz, hogy a társ tudja, mire is van most szükség abban a helyzetben

Persze, ezek mellett érdemes megfigyelni magunkat, hogy az érzéseinket milyen gondolatok kísérik, ismerjük meg magunkat, hogy mit, miért teszünk, mert így sokkal könnyebb a feladatainkat, elakadásainkat kezelni. 

Ha a pár helyre akarja tenni a párkapcsolatukat, nem érdemes a tettes-áldozat szerepkört kiosztani, vagy benne ragadni, mert ilyen leosztásban fájdalmas, és nehézkes időszaknak néznek elébe. Partnerként van esélyük, hogy most már olyan kapcsolatot építsenek, melyben mindketten jól érezhetik magukat. 

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!