A tartós kapcsolatokban meginduló távolodást tudni kell kezelni a kapcsolat megmaradása érdekében. Ott, és akkor, amikor ez a jelenség felüti a fejét. Ám ezt sajnos gyakran csak akkor ismerik fel a párok, ha már annyira eltávolodtak, hogy minimális esélyt látnak csak a helyreállításra, az önmaguk és társuk megismerésére, az új alapok lefektetésére, az új közös célok megfogalmazására.

A család felbomlik, beindul a válás folyamata, és ott ül egymással szemben a két ember, aki egykor párt alkotott – nagy reményekkel. Nem értik, hogyan lehetnek ilyen távol egymástól az egykori bizalmasok.

Edit évekig őrlődött magában, mielőtt a válási igényét elmondta Imrének. „Nem volt semmi felemelő egy idő után a kapcsolatunkban. Mindent a megszokás uralt, és egyre csak fásultabbak lettünk. A gyereknevelés, az anyagi gondok, a közös időtöltés hiánya, az egyre több időt felemésztő munkánk mind csak hozzájárult ahhoz, hogy elváljunk. A szex annyira ritkán volt eleme az életünknek, hogy már nem vágyakozást hozott, hanem lemondást. Ha valahogy mégis összehoztuk, a szex csak a férjemről szólt. Ő akarta, hogy az igénye kielégüljön, hogy elmondhassuk, ez is megvolt.  Nekem meg nem volt energiám arra, hogy irányítsam, hogy szóljak, amit és ahogyan tesz, az számomra nem hoz kielégülést. Miért is szóltam volna? Nem szerettem már igazán őt. És azt sem, akivé váltam mellette.”

Imre mit sem tudott ezekről az Editet nyomasztó gondolatokról. Visszaemlékezve, talán tényleg jöttek jelzések – így, hogy Edit elmondta, mit miért tett vagy nem tett meg -, amelyek mutatták volna időben a távolodás visszafordításának lehetőségét. De nem vett róla tudomást.  „A nők sokat hisztiznek, a szexet büntetésnek használják. Minél jobban nyomultam, hogy legalább a szeretkezések megmaradjanak köztünk, Edit annál jobban lepattintott. Észrevettem én is, hogy ő úgy viszi végig, hogy csak legyünk már túl rajta. Ez meg rombolta az önbizalmamat rendesen. Úgy voltam vele, hogy én mindent megtettem, hogy ő is élvezze az együttlétet. Ha hazudott nekem évekig, akkor nem én vagyok a hibás, hogy ez így alakult.”

Elváltak. A gyerekek megélték a fájdalmas különköltözést, anya és apa csapatának a felbomlását. Bizonytalanná vált a családkép, nem érezték magukat biztonságban a világban.

Vajon, hogyan alakult volna ez a házasság, ha Edit időben és megfelelő módon jelzi Imrének, hogy mi miért nem jó a számára, és inkább hogyan szeretné, ha történne? És persze, ha Imre értően figyelt volna a társára a problémák keletkezésekor? Hogyan élnének most, ha időt és energiát fektetnek arra, hogy megismerjék önmaguk és a társuk működését? Ha akarták volna tudni, hogy mi tart össze egy párkapcsolatot, mik a buktatói, és hogyan lehet azt elkerülni?Ha átbeszélték volna őszintén, és megértően, hogy a közös MI megtartásához kinek, mire van szüksége?

Sajnos, kevesen gondolnak a helyes kommunikációs technika, a stresszkezelés, az önfejlesztés fontosságára. Amikor békés időszak van, akkor nem sajátítanak el módszereket az esetleges konfliktusok, sérelmek kezelésére.

Pedig a boldog párkapcsolat nem elérhetetlen. De tény, hogy tenni kell érte. Szerencsére léteznek párkapcsolat javító módszerek azoknak, akik nem kifordulni szeretnének egy rosszul működtetett közösségből, hanem meg akarják érteni és tanulni működtetni, hogy a boldogságuk kulcsa a saját zsebükben legyen.

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

 

Mi a párkapcsolat alapja? Hogyan kell helyesen működtetni? Hogy beszélgessünk, hogy értsük egymást? Hogyan ismerjem meg önmagam?

Boldognak Lenni – Segítő könyv önbizalom növeléséhez, a párkapcsolatok megértéséhez, gyakorlatok, megoldások a helyes kommunikációhoz, konfliktuskezeléshez — >

 

 

Új szokások bevezetéséhez, magabiztosság növeléséhez, kiegyensúlyozott, bátor élet kialakításához:

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást az életünkben, miért csúsznak félre a dolgaink, és mit kell tenni, hogy változtassunk. Bátorságot erősítő gyakorlatok, technikák megbocsátáshoz, magabiztossághoz, azonnal használható motivációs tippek –>

 

Regény egy nőről, aki betegsége kapcsán ismeri meg önmagát, a sorsát, az életcélját, és találja meg a boldog életút jelentését:

Egy angyal hangját hallottam – Segítő könyv regénybe burkolva. Izgalmas, bensőséges, érdekfeszítő és elgondolkodtató –>

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!