Nem ritka jelenség a tartós párkapcsolatokban, hogy egyszer csak annyira ritkul a szexuális együttlétek száma, hogy azt veszik észre, hogy már hónapok, esetleg évek óta nem bújtak egymáshoz. Hogyan lehet ilyenkor a közeledést előidézni? Mitől kerül közel egy ilyen helyzetben két ember egymáshoz?

Voltak ügyfeleim, akik elmesélték, hogy mivel válni nem akartak a gyerekek, vagy a vagyonmegosztás miatt, és sajnálták is eldobni a mögöttük álló időszakot, ezért megpróbálkoztak az intimitást erősítő, testi kapcsolódást előidéző gyakorlatsorokkal, de csak még rosszabb lett a helyzet. Nem esett jól az érintés a másiktól és ők sem szenvedéllyel értek a társukhoz.

Ha lelkileg nem tudnak nyitni egymás felé, akkor a kötelező testi kapcsolódás nem feltétlenül hozza meg a várt eredményt, ezért érdemes lassan, kis lépésekkel haladni a hálószoba felé.

Hogyan lehet elkezdeni egy 10-20 éve tartó, de mára elhidegült kapcsolatban a közeledést?

  • Meg kell hozni a döntést, hogy akarunk tenni a kapcsolat javításáért, meg akarjuk élni az intimitást a társunkkal a mindennapokban. Erre határozott igen válaszra van szükség.
  • Lássuk be, hogy mi az, amit tettünk, vagy nem tettünk meg a kialakult helyzetért. Találjuk meg a saját felelősségünket az elhidegülés, és a közeledés területén is. Dolgozzunk a megbocsátáson, a sérelmek elengedésén.
  • Figyeljük érdeklődve a társunkat, legyünk kíváncsiak az érzéseire, vágyaira, sérelmeire. Akarjuk jobbá tenni a társunkkal közös mindennapokat.
  • Nyitottan álljunk a társunk (közelítésének) befogadása előtt.
  • Lássuk meg a kapcsolat, a társunk értékességét.

Ezek után a gyakorlati rész következik. A mindennapokban apró lépéseket, új szokásokat kell bevezetni ahhoz, hogy más eredményt kapjunk, mint ami eddig volt. Ez mindkét fél számára munkát jelent. Minél több olyan gesztust alkalmazzanak, amelyből a társuk szeretve érzi magát. Nem kell a sötétben tapogatózni, nyugodtan össze lehet írni mindkét félnek, hogy miből érzi szeretve, miből pedig mellőzve magát, így kisebb a félreértés lehetősége. Fontos a kommunikáció, mindenkivel a saját nyelvén, azaz ha valaki a beszédben tud oldódni, és számára a beszélgetések hoznak elmélyülést, kötődést, akkor azon a módon, ha a másiknak a testi érintés, az ölelés jelenti az érzelmi biztonságot, akkor oly módon érdemes a hétköznapokban megnyilvánulni. Ha a híd megépült a két ember között, akkor jöhet az udvarlás, és a kezdeményezés kedves, érdeklődő fogadása, mintha csak egy új kapcsolat elején járnának. Végülis ez egy új fejezet ugyanabban a házasságban, és tényleg eléggé elidegenedtek egymástól a felek.

Ha kellően pezseg, és közeli is ugyanakkor két ember kapcsolata, akkor a szexuális élet is kiegyensúlyozottá tud válni. Mindkettejük részéről türelemre, érdeklődésre és szeretetre van szükség. Ezen kívül a hitre, hogy ez tud jó lenni, eredményes lesz a törekvésük.

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem természetes, hogy a társunk mellettünk van, bennünket választ. Nem tudjuk, hogy a mai nap-e az utolsó arra, hogy szerethessük egymást, vagy sem. Az viszont biztos, hogy a holnap senkinek nincs megígérve, ezért csak a mai nappal tudunk gazdálkodni. A most pillanata az, amelyet saját döntésem szerint megélhetek hálával, vagy haraggal és félelemmel.

*****

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat),itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában….kattints ide!

Örömteli napot kívánok!

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!