A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a társuk mellett.

MIRE PANASZKODIK A FÉRFI?

A férfiak egy része a szexuális együttlétek számával elégedetlen, illetve a feleség zsörtölődése, elégedetlenkedése, mélabús hangulata miatt panaszkodik.

MIRE PANASZKODIK A NŐ?

A nők egy része hiányolja a férfi törődését, a bókokat, az értük való küzdés jeleit. Szerintük a simogatások, az ölelések csak a szexuális együttlét idejére szólnak, és a testi érintést zömében akkor kezdeményezik a férfiak, ha szexuális kielégülést keresnek.

Ezek a leggyakoribb panaszok a klienseim körében, de ezen kívül is elég sok minden fel szokott kerülni a listára.

A nők szeretnék, ha az általuk társnak választott férfi ambiciózus lenne, nem csak a munkahelyén, de otthon is aktív, az életterüket, életvezetésüket segítené azáltal, hogy az ő napi listájára is felkerülne a pakolás, a gyerekek körüli intéznivaló határidejének észben tartása, a napi bevásárlás összeállítása és elvégzése, mindenféle segítségkérés nélkül is beszállna az otthoni tennivalók elvégzésébe. Az intimitás megteremtése érdekében többet beszélgetnének, a férfinak legyen szándéka megismerni a nő érzéseit, vágyait, félelmeit és megnyugtatóan reagálni rá. Ha úgy kívánja a szituáció, akkor a férfi legyen hős megmentő, biztonságot adó háttér, dicsérő és inspiráló barát, romantikus szerető.

A férfiak leginkább azt szeretnék, ha a nő, akit társnak választanak többet mosolyogna, partner lenne a vidám dolgokban a megfeszült háztartásvezetés és anyaság helyett. Szeretnék, ha nem kapnának sok elutasítást, ha szexuális vággyal közelednek felé, és kevesebb kritikában, ám annál több elismerésben lenne részük. A beszélgetések terén sem igénylik annyi alkalommal a lelkizést, mint a nők, és úgy vélik, kevesebb konfliktus lenne, ha a feleség elismerné azt, amit a férj a családért tesz, úgymint a munkahelyi döntéseik, a gyerekgondozásban, háztartásban elvégzett munkájuk.

Ha egy nő nem kapja meg otthon azt, amire igénye van, akkor jellemzően a jókedvet és a szexuális együttlétet „vonják meg”, azaz, ha a sérelmeik, hiányérzetük miatt a befogadást, az összeolvadást kizárják. 

A férfiak pedig csendesebbé válnak, elhúzódnak, kivonódnak a közös dolgokból és inkább a barátokkal vagy a telefonnal töltik az idejüket.

MIT LEHET TENNI EGY BOLDOGTALAN, SZEXMENTES PÁRKAPCSOLATBAN?

Lehetne kutatni, hogy egy eltávolodott kapcsolatban mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, de ennek felgöngyölése vádaskodáshoz vezet, ami tovább növeli a teret két ember között. Ennél célravezetőbb, ha a pár kijelöl egy új irányt, és annak megfelelően cserélik le a párkapcsolati szokásaikat.

A tanácsadás során például feltérképezzük, hogy

  • kinek mi az igénye,
  • milyen szokások, gesztusok azok, melyek szükségesek ezek megvalósításához,
  • kinek miben kell valóban változnia (akár a szex terén), és nem csak beszélni arról, hogy mi, hogyan lenne megfelelő.

Ezek után a számtalan gyakorlatból, intimitást erősítő technikákból kiválasztja a pár, vagy ha csak az egyik fél jön tanácsadásra, akkor ő, hogy mi az, amit mindennap használva közelebb kerülnek egymáshoz, és ez az új közelség előhívja a régi kíváncsiságot, elismerést egymás felé. Ez pedig várhatóan a szexuális élet javítását is eredményezi majd, hiszen ha megtanulnak egymással őszintén, tisztelettel, konfliktusmentesen kommunikálni, ha olyan gesztusokat tesznek, amiből a másik fél szeretve érzi magát, akkor egyenes az út az intim együttlétek felé.

Ha szeretnéd, hogy boldogabban, egymásnak feszülés, fásultság nélkül élj és ne fenyegessen a megcsalás vagy a szakítás benneteket, akkor már most kezdj el valamit másképp tenni, mint eddig.

Az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyv segíteni fog neked is a sikerhez vezető úton. De ha kedvezőbb és elemzőbb megoldást szeretnél, válaszd a Helló, Párkapcsolat! online csomagot, és abban benne van az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című segítő könyv is.

Ha szeretnéd, hogy szakemberként segítsek minél rövidebb idő alatt megtalálni a problémátok gyökerét és annak személyreszabott megoldását, itt kérj időpontot!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!