A szeretői viszonyok többfélék lehetnek. Nevezhetjük egyéjszakás „kalandoknak”, plátói viszonynak, rövidebb vagy hosszabb ideig tartó érzelmi vagy testi kapcsolódásnak.

Évek óta tartó szeretői viszony

A klienseim közül vannak, akik azért keresnek fel, mert már hónapok vagy évek óta tartó szeretői viszonyuk van, és azt nem képesek feladni, de a házasságukat sem szeretnék elveszíteni. Péter is azért keresett fel engem, hogy segítsek rendet tenni a fejében, és a szívében. Mivel már teher a kettős élete, szeretne valami letisztult megoldást találni úgy, hogy senkit sem bánt meg.

Fáj a szeretői viszony lezárása

A tartós szeretői viszony egyik jellemzője, hogy nem igazán lehet kiszállni úgy, hogy senkinek se fájjon. Ha kiderül a viszony, akkor mindhárom alany szenvedni fog. Ha a hűtlen fél vagy a szerető zárja le a viszonyt, akkor nekik kell megküzdeniük az elengedéssel, a fájdalommal. Azonban fel is szabadul az „elsődleges” párkapcsolat a titkok, hazugságok, árulások, kifordulások alól. A szerető pedig esélyt kap arra, hogy egy olyan tiszta párkapcsolatban éljen, ahol kizárólagos társként fogják kezelni, és kapcsolódhat hazugságok nélkül.

A tartós szeretői viszony előbb-utóbb valamilyen módon kilép a titkokkal beborított sötétségből és valamiféle továbblépés indul meg. Általában akkor jelentkezik, amikor az egyik fél vágyni kezd a kizárólagosságra, a közös ünnepekre, a nyílvános megjelenésre, az őszinteségre. Ilyenkor egy ideig még húzzák a megoldást, és jönnek az ígéretek. Majd, ha nagyobbak lesznek a gyerekek, ha felújítottuk a lakást, ha több pénzt fogok keresni, ha a párom megerősödik annyira, hogy nyugodt szívvel el tudjam hagyni… stb.

A szeretői viszony hatása

Hiba azt feltételezni, hogy ha valaki szeretői viszonyt tart fenn, annak nincs hatása a párkapcsolatára. A gyanús jelek elfedhetőek egy ideig, de később már egyre szembetűnőbbek: nincs idő egymásra, telefon rejtegetése, túlórák, külön programok, ingerültség, meg nem értés, elhidegülés, esetleg megcsappanó családi büdzsé.

Több olyan esettel is találkoztam, ahol a hűtlen fél szentül meg volt győződve arról, hogy annyira „ügyesen” működteti a szeretői viszonyt, hogy otthon nem szúr szemet. És akkor hallottam a másik felet, aki elmondta, hogy több, mint gyanakszik arra, hogy a társának van valakije, de szeereti őt, ott vannak a gyerekek, és nincs is B terve a továbblépésre. Így azon túl, hogy rákérdezett, és nemleges választ kapott, tovább nem feszegette az ügyet. De tisztán érezte, hogy van még valaki a képben.

Kliépni a szeretőségből

A tartós szeretői viszony nem csak a megcsalt felet viseli meg, hanem a hűtlen fél számára is önértékelés csökkenéssel, stresszel jár, így ő sem feltétlenül jön ki nyertesen ebből a háromszögből.

A morális megítélés nem az én asztalom, de azt az ügyfeleim élethelyzeteiben pontosan látom, hogy milyen hatalmas ütéseket mér egy affér a szereplőkre. Tudva lévő, hogy valamiféle tartós hiányállapot az, ami szeretői viszonyban torkollik, azonban tényleg mély sérülést képes okozni bármelyik szereplőnek. Darabokra hullik a közös kép, elveszik a bizalom, és egy életre beivódik a kétség. Még egy új kapcsolatban is kétségeket tud ébreszteni egy szeretői viszony átélése. Egy új kapcsolatban a hűtlen felek gyanakvóbbak, hiszen ők is tudtak időt szakítani a légyottokra, akit megcsaltak egy előző kapcsolatban, ő pedig féltékenyebb lehet a későbbiekben.

Ha egy párkapcsolatban hiány üti fel a fejét, akkor érdemes inkább leülni megbeszélni, hogy mi a probléma. Ha nem sikerül nyugodtan átbeszélni, akkor gyorsabb, hatékonyabb és kevésbé okoz sérülést az út, ha tanácsadói segítséget kérnek.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!