Barion Pixel

A tartós szeretői viszony hatása

A szeretői viszonyok többfélék lehetnek. Nevezhetjük egyéjszakás “kalandoknak”, plátói viszonynak, rövidebb vagy hosszabb ideig tartó érzelmi vagy testi kapcsolódásnak.

Évek óta tartó szeretői viszony

A klienseim közül vannak, akik azért keresnek fel, mert már hónapok vagy évek óta tartó szeretői viszonyuk van, és azt nem képesek feladni, de a házasságukat sem szeretnék elveszíteni. Péter is azért keresett fel engem, hogy segítsek rendet tenni a fejében, és a szívében. Mivel már teher a kettős élete, szeretne valami letisztult megoldást találni úgy, hogy senkit sem bánt meg.

Fáj a szeretői viszony lezárása

A tartós szeretői viszony egyik jellemzője, hogy nem igazán lehet kiszállni úgy, hogy senkinek se fájjon. Ha kiderül a viszony, akkor mindhárom alany szenvedni fog. Ha a hűtlen fél vagy a szerető zárja le a viszonyt, akkor nekik kell megküzdeniük az elengedéssel, a fájdalommal. Azonban fel is szabadul az “elsődleges” párkapcsolat a titkok, hazugságok, árulások, kifordulások alól. A szerető pedig esélyt kap arra, hogy egy olyan tiszta párkapcsolatban éljen, ahol kizárólagos társként fogják kezelni, és kapcsolódhat hazugságok nélkül.

A tartós szeretői viszony előbb-utóbb valamilyen módon kilép a titkokkal beborított sötétségből és valamiféle továbblépés indul meg. Általában akkor jelentkezik, amikor az egyik fél vágyni kezd a kizárólagosságra, a közös ünnepekre, a nyílvános megjelenésre, az őszinteségre. Ilyenkor egy ideig még húzzák a megoldást, és jönnek az ígéretek. Majd, ha nagyobbak lesznek a gyerekek, ha felújítottuk a lakást, ha több pénzt fogok keresni, ha a párom megerősödik annyira, hogy nyugodt szívvel el tudjam hagyni… stb.

A szeretői viszony hatása

Hiba azt feltételezni, hogy ha valaki szeretői viszonyt tart fenn, annak nincs hatása a párkapcsolatára. A gyanús jelek elfedhetőek egy ideig, de később már egyre szembetűnőbbek: nincs idő egymásra, telefon rejtegetése, túlórák, külön programok, ingerültség, meg nem értés, elhidegülés, esetleg megcsappanó családi büdzsé.

Több olyan esettel is találkoztam, ahol a hűtlen fél szentül meg volt győződve arról, hogy annyira “ügyesen” működteti a szeretői viszonyt, hogy otthon nem szúr szemet. És akkor hallottam a másik felet, aki elmondta, hogy több, mint gyanakszik arra, hogy a társának van valakije, de szeereti őt, ott vannak a gyerekek, és nincs is B terve a továbblépésre. Így azon túl, hogy rákérdezett, és nemleges választ kapott, tovább nem feszegette az ügyet. De tisztán érezte, hogy van még valaki a képben.

Kliépni a szeretőségből

A tartós szeretői viszony nem csak a megcsalt felet viseli meg, hanem a hűtlen fél számára is önértékelés csökkenéssel, stresszel jár, így ő sem feltétlenül jön ki nyertesen ebből a háromszögből.

A morális megítélés nem az én asztalom, de azt az ügyfeleim élethelyzeteiben pontosan látom, hogy milyen hatalmas ütéseket mér egy affér a szereplőkre. Tudva lévő, hogy valamiféle tartós hiányállapot az, ami szeretői viszonyban torkollik, azonban tényleg mély sérülést képes okozni bármelyik szereplőnek. Darabokra hullik a közös kép, elveszik a bizalom, és egy életre beivódik a kétség. Még egy új kapcsolatban is kétségeket tud ébreszteni egy szeretői viszony átélése. Egy új kapcsolatban a hűtlen felek gyanakvóbbak, hiszen ők is tudtak időt szakítani a légyottokra, akit megcsaltak egy előző kapcsolatban, ő pedig féltékenyebb lehet a későbbiekben.

Ha egy párkapcsolatban hiány üti fel a fejét, akkor érdemes inkább leülni megbeszélni, hogy mi a probléma. Ha nem sikerül nyugodtan átbeszélni, akkor gyorsabb, hatékonyabb és kevésbé okoz sérülést az út, ha tanácsadói segítséget kérnek.

Hamarosan megjelenik az Életkalauz című új könyvem. Kattints ide és nézd meg, hogy miben tud neked segíteni!

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:

1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok

Ez is tetszeni fog