Gyakori jelenség, hogy a tartós párkapcsolatban a felek elveszítik a vágyódást egymás irányába. Ezt sok esetben nem a vágy eltűnésekor fogalmazzák meg, hanem amikor valaki más felé kezd vonzódni valamelyikük és meg kell hozniuk egy döntést az adott párkapcsolatukat illetően. Általában azok a párok foglalkoznak ezzel az üggyel és keresik a megoldásukat, akik kötődnek egymáshoz és nem szeretnék, hogy affér vagy válás legyen a hiány betöltésére irányuló lépés.

A javítási szándék jó alap, azonban kevés, ha tettek, új szokások nem követik. Ám az is kevés, ha csak tettek vannak, de valódi szándék nincs mögötte.


Hogyan vágyjunk újra a társunkra?

Először is legyünk tisztában azzal, hogy mire is vágyunk most, a jelenben. Simogatásra, ölelésre, dicsérő szavakra, kielégítő együttlétre? Ha ezzel megvagyunk, akkor legyünk őszinték magunkhoz és derítsük ki, hogy kitől szeretnénk ezt megkapni. A társunktól vagy egy új embertől egy új kapcsolatban? És mit vagyunk hajlandóak mi megtenni a változás érdekében?
Ha úgy döntöttünk, hogy a társunk megfelelő közeledése és a társunkkal számunkra megfelelő intim közelség betöltené a vágyunkat, akkor kezdjünk neki a párkapcsolati működés célzott javításának.

A továbbiakban tippeket találunk arra az esetre, ha mindkét fél szeretne változást, és hajlandó is tenni érte.

  • Határozzuk meg és lássuk magunk előtt minél tisztábban azt, hogy mit szeretnénk elérni, és ne a panaszra figyeljünk, a hiányból kezdjünk átnyergelni egy pozitív jövőkép dédelgetésébe.
  • Vizualizáljuk, hogy milyen helyszínen, milyen légkörben, mit szeretnénk tenni a társunkkal, és milyen érzéseket szeretnénk megélni.
  • Ezt a vágyat beszéljük is át a társunkkal, és csiszoljuk közösen, hogy mindkettőnk számára vágyott legyen ez a cél.
  • Vegyük nagyító alá a társunk vonzó és szerethető tulajdonságait. A negatív tulajdonságait biztosan könnyen meglátjuk, és elkeseredésünkben talán nem olyan könnyű látni a jót a társunkban, de ne adjuk fel.
  • Minden nap tegyünk valamit a párkapcsolatunkért, azért, hogy jó színben láthasson a társunk, és jegyezzük meg, adjunk visszajelzést arról, ha a társunk jót tesz nekünk, és óvatosan igazítsuk útba, ha olyat tesz megszokásból, ami bennünk távolodást indít el.
  • Próbáljunk meg a közös pillanatra hangolódni még a találkozás előtt, és feloldódni a közös programban.
  • A kis eredmény is eredmény, úgyhogy álljunk meg a jó pillanatoknál és tudatosan éljük meg azokat.


Várható nehézségek:

  • Nincs valódi elköteleződés, csak üres akarás. A szexmentes, közelségmentes kapcsolat megszokható, és az új szokások beemeléséhez idő kell. Türelmesnek kell lenni, ha nem minden tettet követ pozitív érzelem.
  • Ha hajlamosak vagyunk inkább a hiányt látni az életünkben, akkor a párkapcsolat javításakor is élesebb lesz a szemünk a nem működő, nem változó dolgokra. Ha ezt érezzük, akkor vezessük át a nézőpontunkat egy szeretetteljesebb, reményteljesebb látószögbe.
  • Ha minden helyzetben az igazunkat akarjuk igazoltatni és nem pedig közös megoldást találni a közös problémára.


Az egymástól elfordulás is egy hosszú folyamat volt, az egymáshoz visszatalálás sem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni. A közös rossz pillanatokat a közös jó pillanatok fogják felülíni, szóval ne adjuk fel, ha rövid időn belül nem történik gyökeres változás. Az eltávolodást az egyének viselkedése okozza (őszintétlenség, nyers modor, tisztelet hiánya, saját igény megfogalmazásának hiánya…) ezért az önmegismerés és önfejlesztés elengedhetetlen, ha javítani akarunk a kapcsolatunkon.Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:


1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok


Kívánom, hogy mihamarabb rendeződjön az életed!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!