A társas kapcsolatok nagyon fontosak egy ember életében. A barátaink, a külső környezet tükrében visszajelzéseket kapunk önmagunkról. Igen, előfordul, hogy nem csak pozitívan beszélnek egy-egy tettünkről, de minden kritika hasznos információ a számunkra. A lényeg, hogy pozitív vagy negatív füllel hallgatjuk-e. Tanulunk belőle? Megsértődünk? Esetleg meghalljuk a mögötte húzódó igényt?

A felénk száguldó kritika jótékony hatású is lehet. Persze, tudom, hogy először bántónak érezhetjük, ha negatív véleményt fogalmaznak meg rólunk, vagy a tetteinkről, de ha a fejlődésünket tartjuk szem előtt, akkor semmiképpen sem szabad sértődéssel reagálni. Ha megkaptuk a kritikát, nézzünk mögé, vajon melyik tulajdonságunk az, amin változtatnunk kell? Próbáljuk megérteni, hogy mit is szeretne a másik fél. Nem biztos, hogy bennünket akar leértékelni, lehet, hogy csak az igényét fogalmazta meg.

Pl.:  Sosem figyelsz rám!

Ez elég általánosító vélemény, és lehet (sőt biztos), hogy nem fedi teljes mértékben a valóságot. Itt jön, hogy pozitív vagy negatív füllel halljuk-e meg, mert reagálhatunk úgy is, hogy:

– Mert Te aztán sokat törődsz velem!

Sejthetjük, hogy az így induló beszélgetés hova képes elfajulni. Mi lenne, ha a visszacsattanás helyett megfigyelnénk, hogy vajon mit szeretne a másik? Elképzelhető, hogy most tényleg nem figyelek?  Ha pedig figyeltem rá, akkor vajon ő miért nem érzékelte? Esetleg babráltam a telefonomat közben? Vagy nem adtam visszajelzést arra, amit mondott?

Valami hiányzott a beszélgetőtársunknak. Lehet, hogy a felénk érkezett beszéd nyugtázása,  a minőségi válaszadás hiányzott. Az is lehet, hogy nem néztünk rá beszélgetés közben, vagy tényleg mást csináltunk és joggal érezte úgy, hogy a fallal beszélget.

Visszatérve a kritika megfogalmazásához, érdemes eljátszanunk a gondolattal, hogy hova vezetne, ha így reagálunk:

– Miből éreznéd, hogy figyelek rád?

Viszont, ha megérkezik a pontos válasz ( ha rám néznél/ha letennéd a telefont/ ha felnéznél a monitor mögül/ ha nem kapcsolgatnád a tévét) és szeretnénk a figyelmünkkel megtisztelni a beszélgetőtársunkat, akkor figyeljünk rá úgy, hogy megértő fülekre és tekintetre találjon.

 

 

A BLOG ELKÖLTÖZÖTT!

Új, modernebb, izgalmasabb helyre költözött a honlap.

Szeretnél díjmentesen 5 napig gyakorlatokat kapni, amelyekkel javul az önbizalmad, a párkapcsolatod, a kommunikációd, a motivációd és a feltöltődésed? Iratkozz fel és máris küldjük neked.
UI: Ja, és ajándékokkal is meglepünk az új helyünkön! 🙂
Amennyiben szeretnél megoldást találni a problémádra vagy dilemmádra, és érdekelnek a friss, azonnal alkalmazható párkapcsolat-javító, önbizalom-növelő, kommunikációt segítő gyakorlatok, kattints IDE és tarts velünk az új helyen is!