Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Télen korán sötétedik, egyre jobban szűkülnek a szabadlevegőn a lehetőségeink, a testünk egyre kevesebb D-vitaminhoz jut. A szürkeség, a  búskomor időjárás, a hideg mind arra sarkall bennünket, hogy bekuckózzunk a jó meleg szobába, és ki se mozduljunk, ha nem muszáj.

woman-1759758_1280.jpg

Mi történik a négy fal között?

A hangulatunkat nagyban befolyásolja az, hogy mi történik a lakásban velünk, milyen gondolatokat választunk, mivel töltjük az időnket. Ha unalmunkban tévéhíradó maratont rendezünk, ha lehangoló műsorokat nézünk, akkor negatívan fogjuk látni a világot, begubózunk, és azon rágódunk, hogy mi minden nem működik jól a világunkban.

Ám ha inspiráló könyveket, filmeket veszünk elő, meghívjuk a barátainkat egy teás beszélgetésre, társasjátékozunk a gyerekekkel, ünnepi díszbe dekoráljuk a lakásunkat, az emel a hangulatunkon, jobb kedélyállapotot eredményez. Feltéve, hogy a gondolatainkat is tudjuk a jelen csodálatosságában tartani, és nem a  múlton vagy a jövőn rágódunk közben.

Jelenben maradni

Sokat lehet hallani a tudatos jelenben maradásról, de ez nem egy divat, hanem a belső béke eléréséhez vezető út. Csak a most felett van hatalmunk. A múlt már megváltozhatatlan, a jövőbe meg nem tudunk belenyúlni, szóval egyetlen kontrollunk a jelenen van. Ez viszont szabadságérzetet ad, hiszen a jelenben bárhogy cselekedhetek, függetlenül attól, hogy mi történt velem a múltban.

Úgy tudjuk tudatosan megélni a jelent, hogy arra figyelünk, ami most történik velünk. Ha elkap bennünket egy lehúzó negatív spirál, akkor azonnal álljunk meg, és keressünk minimum három pozitívnak értékelhető dolgot a jelenben, és érezzük azok hatását. Legyen az egy jó zene, egy kényelmes fotel, egy csók a párunknak. Könyveljük el, hogy a jelen megállapítása alapján ez egy jó pillanat, jól érezzük magunkat, és minden okunk meg van az örömre.

Gyakorlat a téli rosszkedv ellen:

  • hálatechnika
  • mozgás – már a séta is segít kibillenni a rossz hangulatból
  • felemelő zene
  • meditáció
  • inspiráló könyv olvasása, filmnézés
  • baráti kapcsolatok ápolása
  • önmagunk dicsérete
  • kedvesség, segítség másoknak
  • jó hangulatú dekorációk az otthonunkba

A hangulatunk attól függ, hogy milyen gondolatokkal van tele a fejünk. A gondolataink felett viszont csak saját magunknak van hatalmunk. Hiába mérgeltek fel a munkahelyemen, az, hogy hazaérve hogyan érzem lelkileg magam, az egyedül csak rajtam múlik.

A kérdés: a poharat félig telinek vagy félig üresnek látom-e.

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

Ajánlott cikkek