A féltékenység egy olyan állapot, amely valójában egy okozat, és mint minden rendes okozatnak van egy oka, ami kiváltja azt. Ha valaki féltékeny típus, akkor mindenképp érdemes felismerni, hogy mi az a gondolat, ami kiváltja a fellépő rossz érzést.

Gabiék házasságában a kezdetektől jelen volt a féltékenység. Mivel Péter egyáltalán nem féltékeny a feleségére, így egy kicsit nehezére is esik megérteni azt, hogy mi van a „hisztik” mögött.

 De vajon tényleg hiszti-e az, amikor valakin olyannyira úrrá lesz a félelem, hogy nem bírja saját magát lecsillapítani?

Gabival kielemeztük azt, hogy mi történik, hogyan zajlik a folyamat, hogyan jut el Péter viselkedésének kódolásától a mindent felforgató vádaskodásig. A folyamatot leegyszerűsítettük, de mindenki számára látható lesz, hogy mi történik Gabi fejében ilyenkor:

Pétert elhívják csapatépítő rendezvényre .
Gabit rossz érzés fogja el, fél, hogy Péter meg fogja csalni őt.
Noha nem volt még rá példa, de sok mindent hallott már Gabi, hogy milyen lerészegedések és eltúlzott flörtök vannak általában az ilyen bulikon.
Gabi félni kezd, hogy Péter meg fogja csalni, mert nem hisz abban, hogy Péternek ő van annyira fontos, hogy féken tudja tartani az ösztöneit.
Minél jelentéktelenebbnek gondolja magát Gabi, annál erősebb a félelme, hogy a hűtlenség meg fog történni.
Továbbpörgeti a vízióját, és már ott tart, hogy egyedül marad, míg mások kinevetik majd a háta mögött. Máris szégyen fogja el.
Dühös lesz, amiért ez megtörténhet.
Dühét nem tudja csillapítani, de Pétert sem akarja elveszíteni, ezért épp annyira tudja visszafogni magát, hogy jelenet helyett csak játszmázni kezd.
Péter mindezekből a gondolatokból semmit nem tud. Annyit érez, hogy Gabi ok nélkül ellenséges vele. Mivel támadást érzékel, beleáll a játszmába.
Olyan sérüléseket okoznak egymásnak, melyek nehezen íródnak felül, így a rossz hangulat sokáig fennmarad közöttük, és megindul a távolodás.

Gabi azon dolgozott, hogy szétszedje azokat a dolgokat, melyek kellemetlen párosításban vannak most. Például, hogy a csapatépítő tréning nem jelenti egyértelműen a hűtlenséget, és meg kell tanulnia bíznia önmagában, hogy amennyiben Péter nem fog vigyázni a bizalomra, akkor sem áll meg az élet.

Péter segíteni tudja őt ebben a munkában. Átláthatóvá tett cselekvésekkel, titokmentes mindennapokkal, és azzal, hogy sokkal célzottabban mutatja ki Gabi felé, hogy milyen fontos számára ez a kapcsolat.

Mint minden változáshoz ehhez is szükség van felismerésre, belátásra, és hitre. Ezek olyan alapot képesek adni, amely ugyan nem garantálja a féltékenység azonnali eltűnését, de kezelhetővé teszi az által, hogy még időben, az érzések megjelenésekor Gabi megfelelő gondolatokat társíthasson melléjük, megelőzve azt a bénító tehetetlenséget, mely egyre mélyebbre löki őt a félelmei gödrébe.

Van kiút a romboló féltékenységből. Nem érdemes emiatt veszni hagyni egy kapcsolatot.

 

Ha készen állsz kitörni a játszmázásokból, a félelmek fogságából, a gyomorgörcsöt okozó bizalmatlanságból, a sótlan kapcsolatból, KÉRJ SEGÍTSÉGET. Aki tud segítséget kérni, az nem hogy kevesebb, vagy gyengébb, mint mások, de igazolja vele önmagának, hogy képes tenni az életéért, és ezt az élet egy jelentős életminőség javulással, boldog párkapcsolattal fogja honorálni.  

 

Információ a tanácsadásról –>

Szeretnék könyvet olvasni önbizalom-növelésről, párkapcsolat-javításról —>

Védem a környezetet! E-bookot szeretnék gyorsan, és kedvező áron (telefonra/számítógépre/táblagépre/e-olvasóra) –>

 

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!