A tartós kapcsolatokban gyakran kifogásolt jelenség, hogy az egyik fél szexuális érdeklődése alaposan lecsökken. Noha a címben a feleség szerepel, de van ez fordítva is.

Hogyan vágyakozik a nő és a férfi?

A férfiak és a nők másként indítják a vágyrakétáikat. Az általam megkérdezett férfiak azt mondták, hogy számukra leginkább az az izgató, ha láthatják a női testet, ha érzik, hogy a nő kívánja, csodálja, és jelét adja annak, hogy készen áll befogadni őt. Ha alkalmazza azokat a nőiséget mutató gesztusokat, melyeket az ismerkedési fázisban is használt.

A megkérdezett nők többsége nem a külső jegyekre mozdul rá, hanem az a légkör indítja be őket, amelyet a férfi teremt az előzékenységével, a kitüntető figyelmével, és a gesztussal, hogy a nő az egyetlen, a kiválasztott számára, akit óvni, védeni, kényeztetni fog. A szexuális együttlétet pedig akkor élvezik, ha a férfi figyelembe veszi azt, hogy milyen stílust igényelnek az együttlét során, még ha ez időnként változik is.

A tartós kapcsolatban élő férfiak (apák) gondolatai a szexről

A tartós kapcsolatban élők, akik már gyerekeket is nevelnek, olykor kiegészítették ezt. A férfiak szerint minden lehetőséget meg kell ragadni, és nem szabad a megfelelő időpontra várni a szexben, hiszen mindketten idő-, és intimitás hiányban szenvednek. Továbbá az is talány számukra, hogy ha szereti a feleség a férjet, akkor miért olyan nehéz belemenni egy szeretkezésbe. A rendszeres szexuális együttlét hiánya pedig gyorsan tettre késszé teszi őket, így nem elvárás, hogy a nő gyertyafényes vacsorával álljon elő, és rúdtáncot lejtsen, csak mutassa ki, hogy kívánja a szexet, vágyik a férfira, de azért ne hanyagolja el magát.

„Sosem tettem szóvá, hogy megváltozott az alakja szülés után, pedig eléggé. Csak azt kérem, hogy ne kelljen már esőtáncot járni, mielőtt mellém fekszik, hogy vajon ma beenged-e a saját feleségem a paplanja alá.”

(Csaba, 51)

A tartós kapcsolatban élő nők (anyák) gondolatai a szexről

A nők többsége szerint nem elég az előjátéknak szánt 10 perc, még ha zsúfolt is a napirend. Nem tudnak az esti fáradtság miatt szexi nőt játszani, és gyakran hibáztatják is a hétköznapokban történt apró-cseprő dolgokért is a társukat. A munka, a háztartás, a gyerekekkel való törődés és felelősség leszívja az energiájukat, a szex hátrébb sorolódik. Gyakran megteszik, hogy kötelességből bújnak össze a társukkal, ami csak tovább ront a szexuális életükön, mert egy külső kényszer, egy kötelezettség az, amit gondolnak a szexről, és nem pedig egy örömforrásként tekintenek rá.

„Belementem, hogy kétnaponta összebújjunk, de alig vártam, hogy vége legyen. Csak azért, mert épp alszanak a gyerekek, nem tudok azonnal oldott állapotba kerülni. Főleg, hogy napközben annyi mindenen összekaptunk már.”

(Csilla, 43)

Az erotikus játékokhoz akkor éreznek nagyobb kedvet, ha az intimitás, a lelki közeledés, a megértés, a segítség megjelenik valahogy a mindennapokban, és megengedhetik maguknak, hogy elengedjék az irányítást, mert tudják, hogy a férfi jól fog helytállni a napi rutin során.

Amikor a feleség elutasítja a férje közeledését, annak nem feltétlenül a jelenben keresendő az oka, hanem inkább a megelőző napok, hónapok, évek történéseiben. Azt a nőt, aki nem érzi nyitottnak magát ahhoz, hogy befogadja a férfit, a kötelezőnek érzett együttlét csak még jobban eltávolítja attól, hogy lelkesedve forduljon a partnere felé.

 

*****

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

 

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Ha inkább könyvet olvasnál a témában, kattints IDE! 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!